Foto: EPA/Khaled Elfiqi

Forskare om Egypten: Vi har inte sett det värsta ännu

Över 460 personer har dödats i oroligheterna i Egypten. Undantagstillståndet och demonstrationsförbudet som nu har införts i landet kommer knappast att lugna läget.

Våldsamheterna utbröt när säkerhetsstyrkorna använde hårda tag då de började riva protestläger som den avsatte president Mohamed Mursi hade byggt upp.

– Vi har inte sett det värsta våldet ännu. Läget kommer sannolikt att eskalera och vi kommer att få se en våg av våld som täcker hela landet, säger överstelöjtnant Juha Mäkelä, expert på arabvärlden vid Försvarshögskolans strategiska institution till Hbl.

Om det blir ett regelrätt inbördeskrig i Egypten vågar han ännu inte säga, men påpekar att alla parter har samlat på sig vapen sedan revolutionen började för två och ett halvt år sedan.

– Det finns grupper inom Muslimska brödraskapet som har radikaliserats och som är redo för att använda våld.

Runt om i Egypten har redan kyrkor satts i brand och polisstationer attackerats – och det tror Mäkelä bara att är början.

Väst varnade
Bara timmar innan tillslaget inleddes varnade västdiplomater Egyptens militära ledare för att röja lägren med våld, skriver Reuters.

– Vi hade en plan på bordet som accepterats av den andra sidan (Muslimska brödraskapet). De kunde ha valt den vägen. Det som hände var helt onödigt, säger EU:s specielle sändebud Bernardino León som tillsammans med USA försökt medla fram en lösning på konflikten.

– Under den senaste veckan har vi och andra använt varje tillfälle för att kräva att regeringen respekterar yttrande- och mötesfrihet. Vi har också krävt att parterna ska lösa konflikten fredligt, säger USA:s utrikesminister John Kerry.

Varken EU eller USA har dock gjort några förändringar i det omfattande ekonomiska stöd som ges till Egypten. Av USA får Egypten årligen 1,5 miljarder dollar, varav 1,3 miljarder går till militären.

Tidigare i år gav EU Egypten ett lån på 5 miljarder euro på villkor att den demokratiska utvecklingen går framåt. Förra månaden ställde dock USA in leveransen av fyra stridsflygplan till Egypten.

Danmark däremot har meddelat att landet stoppar allt samarbete med den egyptiska regeringen. Beslutet gäller också stöd till projekt i FN-organet ILO:s och Världsbankens regi. Biståndsminister Christian Friis Bach säger till Berlingske Tidende att han vill stoppa Danmarks demokratistöd till Egypten och kommer att ta upp den frågan med EU.

Norge har uppgett att man stoppar exporten av försvarsmateriel till Egypten.

Finlands utrikesministerium uppger att inga finländare torde ha skadats i oroligheterna. Ungefär trehundrade finländare vistas i landet, också i Kairo.

Dessutom finns ungefär tvåhundra personer vid turistorter i landet. Oroligheterna har inte spridit sig till dem, men på en del av orterna råder nattligt utegångsförbud.