Foto: Annabelle Dalby

Kampen mot stereotyperna

Illustratören och producenten Veronica Lassenius serverar ett soundtrack för livet som går i hela regnbågens spektrum.

Junip är ljusblått, Darwin Deez låter gult och Fleet Foxes mysigt bruna.

– Jag upplever låtarna som färger, som jag gör med allting! Det är som olika känslotillstånd – som en livskumpan som kan hjälpa en att känna sig bättre, komma ihåg minnen, bli på gott humör eller dåligt humör, säger Veronica Lassenius.

Hennes nyutkomna debut i barnboksvärlden, Fungi, Pyrstöt pyörimään! (Otava), är inspirerad av allt från sjuttiotalets Soul Train till Outkast. Tillsammans med sin man har Lassenius också skapat och producerat den tecknade tv serien Saari, där karaktärerna låter som instrument i stället för att prata. Tanken är att göra personligheterna som figurerar i animeringarna så mångfacetterade som möjligt.

– Klart att det kunde vara lättare att sälja stereotypt. Men allt är inte svart och vitt, den figur som verkar elak har också något gott i sig, och barnen tycker att det är intressantare. Samma gäller musik!

När dottern inte kunde sluta göra koreografier till Beyoncés låt Single Ladies (Put A Ring On It) hittades ett alternativ som visade sig lika roligt i traditionell indisk musik.

– Jag tror att man måste guida barnen, visa att det finns andra saker. Det är ok med mainstream, men det behövs alternativ.

Veronica Lassenius låtlista:

Mi Negrita
Devendra Banhart
Den här sången har varit en stor favorit. Albumet Mala kom till min stora glädje ut i somras. Hans förra album spelar vi ofta både hemma och på jobbet – man blir på gott humör av hans musik. Om sånger hade färg så skulle den här vara grön.

Line of Fire
Junip
Jag lyssnade nästan sönder de här skäggiga männens förra skiva In every direction, så det var härligt när de kom ut med en ny skiva för några månader sedan. Sången från det nya albumet känns i hela kroppen, den lyfter upp en. Det känns som om man skulle stå och titta på ett mäktigt landskap. Ljusblå.

Half Full Glass of Wine
Tame Impala
Otroligt band. Sången har en klar 60-70-talsklang som jag tycker om. Man får lust att springa ut och dansa barfota. Orange.

Radar Detector
Darwin Deez
Darwin Deez är humoristisk, glad och rytmisk. Till den här sången har vi dansat med våra barn i köket otaliga gånger, den är också en favoritsång på barnkalas. Gul.

So Is Cardboard Clouds
Stereolab
Stereolab är en grupp som jag lyssnade mycket på redan när jag studerade för snart 20 år sedan. Sången är lite sagomässig. Ljusgrön.

Bury Us Alive
Starfucker
Fantastisk festsång. Hela albumet Reptilians är super. Den har lite känslan av "space travel". Ljusröd.

Ramble On
Pacific!
Jag älskar den här svenska gruppen. Sången är perfekt att lyssna på då man kör på motorvägen. Grå.

Angel in the Snow
Elliott Smith
Smith var en otroligt begåvad musiker som begick självmord 2003. Jag lyssnar mycket på honom – den här sången lyssnar jag på som ett slags terapi. Jag hade en god vän som tog livet av sig för ett par år sedan. Svart.

Sim Sala Bim
Fleet Foxes
Skäggiga män igen. Den här gruppen lärde jag känna för några år sedan när jag såg videon till deras låt Mykonos på Vimeo. Sången bjuder en att gå ut i skogen med stövlar och en kopp te i handen. Brun.

Pa Pa Power
Dead Man's Bones
En av barnens favoritsånger. Gruppen består av Zach Shields och Ryan Gosling. Ryan har en fantastisk, sexig röst och är dessutom en bra skådespelare. Jag tycker att han skulle kunna ägna mera tid åt sin musik. Dead Mans Bones har jättebra låtar som den här. Röd.