Trots att det uppstår stora pölar behöver det inte finnas någon propp i gatubrunnen. Om det kommer riktigt mycket regn märks det i avloppsnätet, men enligt Helsingforsregionens miljötjänster har de senaste dagarna inte varit extraordinära. Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen.

Störtregn får telefoner att gå heta

Skörden får vänta och stadsborna ska inte glömma paraplyet. Den kommande veckan ligger lågtrycket kvar över södra Finland.

Forecas jourhavande meteo­rolog Ilkka Alanko behöver några klick innan han kan berätta att det regnat verkligt mycket det senaste dygnet.

– Bland annat i Kyrkslätt kom det mer än 50 millimeter vatten. Trots att det ofta regnar mycket i augusti är det här ovanligt mycket, säger Alanko.

På Helsingfors stad, närmare bestämt kundtjänsten på byggnadskontorets gatu- och parkavdelning, behövs det inga klick. Där vet personalen genast skillnaden mellan störtregn och regn. När det regnar kraftigt får man ta emot en strid ström av anmälningar om gatubrunnar som inte drar. Men den här tiden på året handlar det sällan om regelrätta proppar – systemet är helt enkelt inte dimensionerat för ovanligt stor nederbörd.

Enligt Tommi Juntunen som är underhållsingenjör på gatu- och parkavdelningen uppstår de verkliga problemen när höstlöven täpper till gatubrunnarna.

– Den här sommaren har varit så torr att det redan nu samlats en del torkade löv, säger Juntunen som i går körde runt i de västra stadsdelarna.

Juntunen uppmanar stadsborna att hålla utkik efter ställen med översvämningsrisk. Vem som ansvarar för att lövhögar fraktas bort beror på var i staden man bor.

Om prognoserna håller är regnet historia i huvudstadsregionen i dag, bortsett från någon enstaka skur på morgonen.

– På eftermiddagen kan det bli närmare 20 grader. På fredag blir det fint väder. Men nästa regn kommer på lördag, säger Ilkka Alanko.

Nästa vecka blir också regnig.

– Det verkar som om lågtrycket ligger kvar. Vår nyaste prognosmodell visar att det blir varmare mot slutet av nästa vecka, säger Alanko.

Skörden försenas
Under de närmaste tio dagarna vågar meteorologen inte lova mer än två regnfria dagar i sträck. Det betyder att skördetröskorna knappast kommer fram. Enligt Bengt Nyman som är ordförande för spannmålsutskottet vid Nylands svenska producentförbund behövs det flera regnfria dagar för att spannmålen ska torka upp.

– I mina trakter i Raseborg och Ingå har det har regnat lika mycket under den senaste veckan som under resten av växtperioden. Det fördröjer skördearbetet, säger Nyman.

Om regnperioden fortsätter finns det risk för kvalitetsproblem. Tills vidare är grödorna inte i fara.

– Eftersom sommaren var torr är växtligheten kort. Om växterna är högre är de mer känsliga för hårda regn. Kommer det hagelskurar, som det gjorde i Karis, är det en annan sak. Men det drabbar oftast bara ett litet område.

Regnet har snarast gjort gott på åkrarna.

– Jordbrukarna kan leva med att vädret växlar. Efter regn kommer solsken, då gäller det att passa på att vara flitig. Just nu ser det bra ut för höstsådden, säger Nyman.