Foto: Lehtikuva / Viena Kytöjoki.

Ars Fennica-vinnaren utmanar till dialog

Vinnaren av Ars Fennica-priset vill väcka frågor om människors beteende. För tre år sedan blev han utbränd av konstant resande.

Vinnaren av bildkonstpriset Ars Fennica offentliggörs i Helsingfors, men festföremålet lyser med sin frånvaro. Jeppe Hein är hemma i Danmark.

– Ärligt talat var jag rädd för att ta mig till flygplatsen. Jag var varken fysiskt eller psykiskt färdig att resa, säger Hein till FNB per telefon.

Hein jobbade alltför mycket i flera år och reste konstant. För tre år sedan drabbades han av en burnout, som tvingade honom att ändra på sin livsstil. Han slutade jobba för ett tag och när han återigen började har han försökt ta det lugnare.

Hein är känd för sina interaktiva verk, som reagerar på publikens närvaro. I ett av hans verk börjar spegeln skaka när tittaren ställer sig framför den.

– Min konst är ett verktyg för att skapa dialog. När jag ställer mina verk i ett galleri eller på en offentlig plats är det människornas reaktioner som får dem att fungera.

Ofta ingår även humor i Heins arbeten. Han säger att ett leende eller ett skratt är ett gott sätt att inleda kommunikationen med publiken. Därefter är det lättare att lyfta fram de övriga innebörderna.

– Men man måste vara försiktig, så att humorn inte övergår i slapstick.

Väcker frågor
Heins skulpturer och installationer har visats på flera museer, omfattande internationella utställningar och offentliga platser. Återkommande teman är bänkar, speglar och vatten.

Pristagaren valdes ut bland kandidaterna av den japanska konstexperten AkikoMiki.

– Han är i första hand intresserad av att väcka frågor om människans beteende, skapa hälsosam misstänksamhet och utforska människans observationsförmåga och känslor, säger Miki.

Finlands kandidat var Pilvi Takala.

Ars Fennica delades nu ut för tjugonde gången. Prissumman är 40 000 euro.

Det senaste Ars Fennica-priset gick till Anssi Kasitonni år 2011. I fjol delades priset inte ut.