Professor: Parterna i Egypten måste sluta sikta på seger

Båda parterna i Egypten måste sluta sträva efter en absolut politisk seger, säger professor Hannu Juusola vid Helsingfors universitet. Juusola säger att situationen endast kan lösas genom en kompromiss mellan militären och Muslimska brödraskapet.

Muslimska brödraskapet håller fast vid att president Mohamed Mursi är demokratiskt vald och att han därför måste återinstalleras.

Juusola säger att det inte längre är möjligt att återgå till situationen som rådde före militären störtade Mursi.

– Militären borde i sin tur avstå från att gripa Muslimska brödraskapets ledare, frige de som fängslats och garantera att brödraskapet i fortsättningen är del av den politiska processen, säger Juusola.

Juusola tror inte på att det blir inbördeskrig i Egypten, i alla fall inte på kort sikt, eftersom folket delar en stark egyptisk identitet.

– Men det är självklart att Egypten är politiskt delat och att det finns en djup bitterhet. Trots det är det ett mycket mer enat samhälle än till exempel Syrien, säger han.

Militären är också så stark att Muslimska brödraskapet inte har några möjligheter att inleda ett krig, även om rörelsen skulle vilja det. Juusola förutspår att det däremot i stället kommer att bli utbrett kaotiskt våld under en obestämd tidsperiod.