Ballongerna på ryska konsulatet i Mariehamn. Foto: Str-Lehtikuva / Joakim Holmström.

Ballongprotest mot rysk gaylag i Mariehamn

Under natten till onsdagen sattes regnbågsfärgade ballonger upp på staketet till det ryska konsulatet i Mariehamn, troligtvis i protest mot de ryska lagarna som begränsar homosexuellas rättigheter.

Framför många ryska ambassader i världen har aktivister för sexuella rättigheter protesterat mot den lag som det ryska parlamentet antagit mot så kallad "propaganda för icke-traditionella sexuella relationer". I Stockholm målades bland annat ett övergångsställe framför den ryska ambassaden regnbågsfärgat. 

Ballonger har också satts upp utanför Rysslands ambassad i Stockholm, men då kom en man snabbt ut från ambassaden och klippte sönder dem.
Protestvågen har alltså nu nått Åland.

Det är oklart vad som menas med propaganda i den lag som det ryska överhuset godkände i slutet av juni. Ryska gayaktivister rapporterar att lagen kommer att används för att förfölja homosexuella. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har kallat lagen för motbjudande och omänsklig.

Nya Åland har inte kunnat nå Rysslands konsul i Mariehamn Igor Demjanenko. Konsuln säger till Ålands radio att han inte ser någon koppling mellan ballongerna och sexualitetslagen och att alla demonstrationer måste få tillstånd av polisen.

Hålla hand-förbud
Maria Antman
som är ordförande för föreningen Regnbågsfyren förklarar att föreningen inte står bakom markeringen.

– Alla medier som bett om kommentarer har frågat om vi har gjort det. Vi jobbar för synlighet och vill därför också vara synliga när vi gör någonting, säger Antman.

Antman tycker personligen att protesterna är sympatiska.

– Jag tycker att färgglada ballonger är en väldigt sympatisk demonstration. Det är en synnerligen viktigt fråga, situationen för hbt-personer i Ryssland är väldigt svår och har blivit svårare. Jag känner själv personer från Ryssland eller som arbetat i Ryssland som tvingats flytta därifrån. I lag förbjudet är att visa att man är homosexuell, att till exempel gå hand i hand offentligt. Det är rent farligt att gå ensam ute på kvällarna, säger Antman.

För Maria Antman är ballongerna det senaste tecknet på en positivare attityd i Finland.

– Många ålänningar och andra har på senare tid engagerat sig väldigt mycket i hbt-frågor, till exempel i frågan om könsneutrala äktenskap. De som sprider nyhetsinslag på Facebook om situationen i Ryssland är till största delen helt andra än hbt-aktivister, det är glädjande, säger Antman.