Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

Mer rättvisa i u-samarbetet

Befolkningen måste få bättre tillgång till skogsråvarorna, och de måste fördelas rättvisare. Det är tanken bakom Finlands uppdaterade riktlinjerna för skogssektorn inom u-samarbetet.

Skogen är en allt viktigare del av befolkningens utkomstmöjligheter i utvecklingsländerna. Finland uppdaterar nu sina riktlinjer för skogssektorn inom u-samarbetet.

Ett mål är att påverka det politiska ledarskapet och den offentliga förvaltningen i Finlands partnerländer, så att hela folket och inte bara en maktelit drar nytta av skogsresurserna. Människorättsfrågor och rättviseaspekter står nu högt på agendan också inom skogssektorn, i enlighet med principerna för u-politiken generellt.

– Vi vill minska på ojämlikheten, hjälpa missgynnade människor att inse sina rättigheter och påverka förvaltningen i u-länderna så att den inser sina förpliktelser gentemot folket, säger utvecklingsminister Heidi Hautala (Gröna).

Hautala tillstår att vägen från vackra ord till ändamålsenlig handling är lång. Till en stor del konkretiseras problemen i fråga om markägande. I många u-länder äger staten all eller nästan all skogsmark även om bysamhällena kan han en viss nyttjanderätt.

Finland har jobbat för att ursprungsfolken ska tryggas en större nyttjanderätt till skogen. Andelsen skog som brukas av ursprungsfolk har ökat från 21 procent till 31 procent på 20 år. 

Mycket av u-ländernas skogsråvara används till ved för matlagning, också i länder där tillgången till elektricitet har förbättrats. Det orsakar bland annat hälsoskador. Avskogning drabbar dessutom naturens mångfald, ökar erosionen och påverkar klimatet.

I u-länderna är det ofta kvinnor, barn och minoriteter som nyttjar skogen för dagligt bruk.

– Därför måste vi fokusera på dem, de spelar en stor roll för hur skogen nyttjas. Vi vill främja ett effektivare och mera hållbart nyttjande av naturresurser utan att bidra till avskogningen, säger Hautala.