FOTO: Lehtikuva/Aliisa Piirla. Otso Kantokorpi , viceordförande för konstmuseets direktion, VF, är kritisk till Guggenheimmuseet.

Konstfolk kritiserar Guggenheim

Inom konstbranschen är man försiktigt positiv till ett Guggenheimmuseum, men man är rädd för att finansieringen av projektet kan gå ut över andra aktörer inom konsten.

På tisdagen bjöds inflytelserika personer i konstbranschen in till Helsingfors stadshus för att diskutera byggandet av ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Konstmuseets direktions viceordförande Otso Kantokorpi, VF, tyckte diskussionerna var fruktsamma, men han tror inte att Guggenheimmuseet blir av.

– Jag antar att projektet slopas direkt. Helsingfors konstmuseum har redan ett stort behov av nya utrymmen och Helsingfors stad har inte råd med att bygga båda museerna på samma gång, säger Kantokorpi.

Eventuellt kan museet få statligt understöd, som ett sätt att locka turister och stimulera ekonomin eller så kan Guggenheim finansieras privat. Enligt Kantokorpi är det möjligt att utländska investerare kan vara intresserade, men han vill inte att Guggenheim finansieras med skattepengar.

– Hur som helst måste beslutet gå via konstmuseets direktion, eftersom vi ansvarar för stadens bildkonstpolitik.

Designmuseets direktör, Jukka Savolainen, är inne på samma linje som Kantokorpi: museet är välkommet så länge som finansieringen inte påverkar andra aktörer inom konstbranschen negativt. Enligt Savolainen är konkurrens ändå alltid välkommet och Guggenheim kan som ett stort internationellt varumärke öka intresset för Helsingfors.

– Först borde det ändå diskuteras om man kan uppnå samma effekt utan Guggenheim, genom att satsa på de aktörer som redan finns, säger Savolainen.

Guggenheim diskuterades mest i allmänna drag eftersom något konkret förslag inte ännu lämnats in. Förra året föll Guggenheimplanerna i Helsingfors stadsstyrelse, men Guggenheim-stiftelsen kommer att lägga fram ett nytt förslag i september.