Foto: LEHTIKUVA/Martti Kainulainen

Finland trimmar innehav i Sampo och Telia

Den finska regeringen planerar att minska sina innehav i Sampo och Telia för att öka klirret i kassakistorna.

I ett budgetförslag i förra veckan rådde finansdepartementet att regeringen ökar medlen med 490 miljoner euro för att tygla utlandsskulden. I en intervju med Reuters i måndags sade Mikael Jungner (SDP) att den finska regeringen sannolikt kommer att sälja ut sina ägarandelar i försäkrings- och investeringsbolaget Sampo och i teleoperatören Telia. 

I bakgrunden ligger farhågorna om att inte kunna behålla AAA-värderingen hos kreditvärderingsinstituten när skatteintäkterna fortsätter att falla.

– Intäkterna från försäljningen kommer troligen att komma från innehaven i Solidium såsom Sampo och Sonera, sade Jungner vid SDP-konferensen i Lahti.

Solidium äger 14 procent av aktierna i Sampo och 12 procent av aktierna i TeliaSonera. Räknat i förra fredagen var statens ägande i Sampo värderat till 2,7 miljarder euro, medan det i TeliaSonera var värt 2,8 miljarder euro.

Solidium sålde redan runt 2 procent av TeliaSoneras aktier förra året för bruttointäkter på cirka 450 miljoner euro.

Vid en presskonferens i Lahtis sade finansminister Jutta Urpilainen (SDP) att pengar från försäljning av statliga aktieinnehav kommer att investeras i bland annat projekt med flytande naturgas.

Solidum vill inte kommentera uppgifterna för Hbl.