Foto: Tor Wennström

Åshöjdens skola flyttar hem igen

I dag börjar Joulian Kurki, 6 år, i ­Åshöjdens ­lågstadium. Rektor Ellinor Hellman slår upp dörrarna till den ­nyrenoverade skolan.

I Åshöjdens grundskola är det livligt, trots att barnen inte anlänt ännu. I skolan går lärare och byggare om varandra, de jobbar, planerar och packar upp flyttlådor. Trots att mycket återstår att göra är man enligt rektor Ellinor Hellman klar för skolstarten.

– Jag har personal, scheman och tillräckligt många bord och stolar för att ta emot eleverna, säger Hellman.

Åshöjdens skola flyttar tillbaka till Sturegatan efter ett och halvt år i tillfälliga utrymmen på Topeliusgatan 16 i Tölö under renoveringen. Det fanns ett visst missnöje bland föräldrarna då skolvägen blev längre för många, men Hellman ser positivt på lösningen.

– Byggnaden fungerade bra för vårt ändamål och jag tror inte att vi kunde ha hittat en bättre lösning. Man skulle bli tokig av projektet om man bara såg problem, så vi försöker se framåt och ha lite perspektiv, säger Hellman.

Fler ska flytta in
Kring hundraåttio elever ska till Åshöjdens skola i dag, men om ett år flyttar Minervas och Lönkans musikklasser med ungefär nittio nya elever till skolan.
– Vi får fundera på rumsfördelningen, men vi har räknat med dem och klasser har reserverats, säger Hellman.

Åshöjdens grundskola hade problem med inomhusluften före renoveringen och man var helt beroende av att öppna fönster för att vädra. Nu har ett nytt ventilationssystem installerats, dessutom har skolan fått hiss, ett arbetsrum för lärare och lite nya färger.

– Vi vet ännu inte hur allting kommer att fungera, men det är människorna och inte byggnaden som gör en skola till vad den är. Jag upplever att vi ska kunna fylla huset med verksamhet och vara till nytta för så många som möjligt, säger Hellman.

Första skoldagen

Joulian Kurki ser fram emot att gå till Åshöjdens skola i dag. Han är en av landets 60 000 förstaklassare som inleder skolarbetet.

– Det känns kul att börja skolan, säger han och visar sin nya skolväska som är en blå ryggsäck. Den ska han ha med sig då han går till skolan. Hans goda vän börjar också i ettan och många andra som han känner.

Joulian kan redan läsa och skriva.

– Jag läser små böcker och jag brukar skriva och sedan läser jag vad jag skrivit och ser om det blivit rätt. I skolan vill jag få räkneuppgifter och lära mig läsa svenska bättre, säger han.

Joulian har ganska lång skolväg eftersom han bor i Åggelby. Därför följer pappa honom till skolan och sedan kommer antingen mamma eller pappa och hämtar honom. Joulian har liksom sina äldre systrar gått i språkbad på svenska och när vi träffas hemma vid familjens köksbord pratar han både finska och svenska med mig. Båda går lika bra.

I Joulians finskspråkiga familj lär sig alla fyra syskonen svenska i språkbad och börjar sedan i svensk skola. Joulians föräldrar vill att barnen lär sig tala svenska flytande.

– Skulle de ha svenska på skolschemat några timmar i veckan lär de sig inte, säger Joulians pappa Taisto Kurki.
Han är mycket nöjd med lärarna i Åshöjden och ser fram emot att Joulian får börja i en nyrenoverad skola försedd med den senaste tekniken.