Mangs erkände mord i intervju

I rättssalen nekade han och svarade knappt på frågor. Nu erkänner livstidsdömde Peter Mangs mordet på Trez West Persson i Malmö 2009 i en tidningsintervju.

– Det var jag och bara jag som sköt, säger livstidsdömde Peter Mangs i en intervju i Sydsvenskan, där han tar på sig skulden för skotten mot 20-åriga Trez West Persson och hennes 21-årige vän. Dådet hör till de mord och mordförsök som Mangs dömdes för, men envist nekade till i rätten.


Erkännandet gäller brott som Mangs dömts för, mot sitt nekande. Skulle han även börja ta på sig brott som han frikänts från är det inte säkert att det räcker för resning.

– Det är väldigt sällsynt med resning till nackdel för den dömde, säger Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt.

Reimer påpekar att erkännandet måste ingå i en värdering av den samlade bevisningen. Man bedömer sannolikheten för att personen hade blivit dömd om han eller hon erkänt redan vid rättegången, men även det tänkbara motivet för att erkänna i efterhand.

Efter sin livstidsdom 1995 erkände lasermannen, John Ausonius, flera brott som han inte dömts för. Riksåklagaren begärde resning, men Högsta domstolen ansåg att Ausonius trovärdighet var låg och att erkännandena måste bedömas försiktigt.

Enligt Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, kan det finns flera skäl till Mangs erkännande.
– Ett kan vara att bli lite uppmärksammad igen, att inte bli bortglömd, säger han.