LEHTIKUVA / AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI

Aktivistgrupp vill ge fredspriset till Manning

Anhängare till den amerikanske soldaten Bradley Manning, som dömts för spionage sedan han läckt hemliga dokument till Wikileaks, vill att Nobelkommittén ger årets fredspris till Manning.

Den USA-baserade aktivistgruppen Rootsaction.org uppger sig ha samlat in över 100 000 underskrifter på nätet. De överlämnade en petition till Nobelinstitutet på måndagen.

Gruppen anser att det skulle rensa luften att ge priset åt Manning sedan USA:s president Barack Obama fick priset 2009.

– Det hänger ett mörkt moln över Nobelkommittén efter den utdelningen. Många var bedrövade och arga över att kommittén gav fredspriset till en president som då höll på att eskalera kriget i Afghanistan. De frågar sig vad som har hänt med Nobelkommittén, säger den amerikanske journalisten Norman Solomon, som leder kampanjen för att ge priset åt Maning.

– Jag skulle säga att Nobelkommittén nu behöver Bradley Manning mer än Manning behöver dem, säger Solomon.

– Vi vill att Bradley Manning representeras av en tom stol under årets fredsprisutdelning i Oslo.

"Ingen popularitetstävling"

Underskrifterna överlämnades till forskningschef Asle Toje vid Nobelinstitutet på måndagen.
Toje säger att antalet underskrifter som anknyts till en kandidat inte har någon betydelse för Nobelkommitténs bedömningar.

– Det är ingen popularitetstävling, säger Toje.

Enligt honom är det inte första gången som kommittén får ta emot ett upprop om någon kandidat, men de flesta nomineringar åtföljs inte av underskriftskampanjer.

Då tiden gick ut den första februari i år hade Nobelkommittén fått ta emot 259 nomineringar, vilket är nytt rekord. Pristagaren tillkännages den 11 oktober.

Manning, som hotas av livstidsstraff för att han överlämnat hemliga dokument till Wikileaks, har formellt nominerats av tidigare fredspristagaren Mairead Corrigan-Maguire.

Tidigare har Manning nominerats av bland andra Piratpartiets två ledamöter i Europaparlamentet, Christian Engström och Amelia Andersdotter