Arkiv/Aras Jarjis

Annonsörer skyr sajt efter mobbning

Reaktionerna är skarpa efter flera fall där tonåringar nätmobbats och tagit livet av sig. I Kanada ska lagen ses över. I Storbritannien manar regeringen till bojkott av sajter som tillåter mobbning.

Kanadensiska Rehteah Parson, 17 år, fick sådana skador vid ett självmordsförsök att all livsuppehållande behandling avbröts i april.

2011 blev hon utnyttjad av fyra pojkar på en fest. Polisundersökningen lades ned trots att bilder cirkulerade och Parsons blev mobbad på nätet.

Nu misstänks två 18-åringar i Halifax för distribution av barnporr med upphov i övergreppet. De greps dagen efter att provinsen Nova Scotia fått en lag, Kanadas första, som kan ge nätmobbare sex månaders fängelse.

Premiärminister Stephen Harper har aviserat lagskärpningar på riksnivå.

Miljoner användare

Brittiska Hannah Smith, 14 år, hängde sig förra veckan. Hon hade mobbats på en sajt med över 60 miljoner registrerade användare, varav 13 miljoner aktiva.

Irländska Ciara Pugsley, 15 år, hittades hängd nära sitt hem i september. Hon hade mobbats på samma sajt.

- Det finns något vi alla kan göra . . . och det är att inte använda sajter som sprider elakheter, kommenterade premiärminister David Cameron i tv-kanalen Sky.

- Bojkotta dem. Sök inte upp dem. Häng inte på.

Grundarna till sajten ask.fm — bröderna Mark och Ilja Terebin — har blivit miljonärer. Men bara i år har mobbning via sajten kopplats till minst fyra självmord.

Företagen flyr


Hannah Smiths pappa kräver att bröderna ställs inför rätta, men eftersom sajten är skapad i Lettland kan brittiska myndigheter inte agera.

Att Cameron manar till bojkott får däremot annonsörer att reagera. Företag som Vodafone och Laura Ashley drar öronen åt sig.

Ciaras Pugsleys faster Charron Pugsley-Hill lyfter fram problemet med anonyma inlägg:

- Det får folk att säga saker de inte skulle säga i verkliga livet. Det ger upphov till paranoia: Vem kan du lita på? Det kan vara den som sitter bredvid dig i skolan.

- Ciara var inte en tjej som satt tyst i hörnet. Om det hände henne kan det hända vem som helst.

Experter tror inte på förbud

Satans hora, slampa och tjockis. Det är bara några av alla kränkande ord svenska ungdomar får höra på sajten som utpekas som upphov till flera tonåringars självmord.

På det sociala forumet ask.fm kan vem som helst ställa anonyma frågor till alla som registrerat en profil med namn och bild. Och frågorna blir offentliga för alla med tillgång till internet.

Mängder av svenska ungdomar trakasseras på sidan:

"För fan, köp en spegel, du ser för jävlig ut", skriver en anonym person till en tjej.

"Satans hora, ta kort på dig själv i bara bikini och lägger ut på Instagram. Kanske ska du börja sälja dig själv?" får en annan tjej höra.

Men Elza Dunkels, som forskat vid Umeå universitet om ungas nätanvändande, anser inte att ask.fm ska förbjudas.

- Lägger man ner sidan dyker det upp något annat. Vi måste fundera på var behovet att säga grymt kränkande kommentarer till varandra kommer från, säger hon.

Elza Dunkels anser heller inte att sajten är ensam orsak till att tonåringar begått självmord.

- Det är mycket komplext, och de allra flesta som tar livet av sig har en koppling till mobbarna i livet. Det är inte en enskild händelse som gör att ett barn vill ta sitt liv. Det viktigaste är att barnet har en vuxen att prata med.

Fakta: Mobbning och hot via nätet

Enligt en undersökning från Göteborgs universitet som publicerades för ett år sedan hade var sjätte fjärdeklassare någon gång utsatts för nätmobbning.

Datainspektionen, som kommit fram till att mobbning via nätet är ännu vanligare tonåringar emellan, har tagit initiativ till att få större möjligheter att ingripa mot kränkningarna. En undersökning som Datainspektionen gjorde 2008 visade att drygt hälften av 520 tillfrågade 14—18-åringar hade utsatts för nätmobbning. Närmare hälften hade blivit måltavlor för falsk ryktesspridning.

Hot via nätet är en stor del av problemet. I mars i år dog en 13-årig flicka när hon blev påkörd av tåget i Kumla. Flickan hade blivit hotad och utsatt för övergrepp av en vuxen, som kom i kontakt med henne via ett chattforum.

Mannen är nu misstänkt för övergrepp mot flera minderåriga.