Flygledarna i hela landet marscherar ut i

Flygledarnas utmarsch gäller nu hela landet. Finavia varnar för att flyg kan inhiberas. Utrikesflyg från Helsingfors- Vanda flygplats kan försenas.

Medlingen i flygledarnas arbetskonflikt avbröts efter en utmarsch och det är oklart när den fortsätter. Medlaren Leo Suomaa som vikarierar riksförlikningsmannen uppgav att det inte finns några förutsättningar att fortsätta förhandla.

Flygledarna marscherade på måndagen ut i hela landet som en protest mot Finavias planer att flytta Finlands regionala flygtrafiktjänst från Tammerfors till Vanda. De återvänder till jobbet på tisdag.

Sami Fabritius, ordförande för flygledarnas förbund, säger att förutsättningarna för förhandlingarna försvann då Finavia på måndagen uppgav att den regionala flygtrafiktjänsten flyttas från Tammerfors till Helsingfors.

– Vi har sett det som en förutsättning för ett kollektivavtal att så inte sker, säger Fabritius.
Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta uttryckte på måndagen missnöje över arbetstagarnas beslut att lämna sina arbetsplatser mitt i medlingsprocessen.

Flygledarnas uppdrag sköts av förmän så länge som utmarschen pågår. Finavia uppskattade på måndagskvällen att utrikestrafiken till och från Helsingfors-

Vanda flygplats inte påverkas. Däremot kunde det under kvällen förekomma ändringar i flygtidtabellerna på de mindre flygplatserna, exempelvis i Mariehamn.

Finavia har preliminärt räknat ut att den regionala flygledningen flyttas till Vanda 2015. Målet är att omplacera de anställda, men 28 kan få sparken om ersättande uppdrag inte hittas.