Här syn Peter Mangs då han försökte överklaga livstidsdomen i januari 2013. Han har nu erkänt mordet på Trez West Persson. Foto: EPA/STIG-AKE JONSSON

Mangs erkänner mord

Peter Mangs nekade sig genom alla polisförhören men erkänner nu mordet på Trez West Persson. Mangs beskriver mordet som en "jakt" i en intervju med Sydsvenskan.

Peter Mangs dömdes till livstid i fängelse i somras för två mord varav ett var på Trez West Persson i oktober 2009. Vid samma tillfälle skadades hennes vän Xhafer svårt. Mangs har utvärderats på anstalten Kumla, ett av Sveriges säkraste fängelser. Under en intervju med Sydsvenskan erkänner nu Mangs plötsligt mordet.

– Det var jag och bara jag som sköt mot Trez och Xhafer.

Han berättar att han vid tillfället bar en stridsväst, bajonett, automatpistol med ljuddämpare.  Mangs beskriver det som en "jakt på kriminella" och att West Persson och Xhafer, som satt och pratade i en bil, såg ut som de skulle vara kriminella. Mangs säger att han smög sig på dem och när han drog en pistol började föraren ana oråd och startade bilen, men Mangs  avlossade flera skott vilket fick Xhafer att släppa pedalen. Bilen hackade sig fram och stannade. Då avlossade Mangs fler skott mot passageraren West Persson. 

Polisen hittade elva tomhylsor vid platsen och sju kulor återfanns i bilen eller i offren. 

Att det blev just West Persson och Xhafer som drabbades var bara en slump, enligt Mangs, som hade fått för sig den kvällen att han skulle döda någon. 

Polisen har konstaterat att kulorna kom från hans vapen men tidigare har Mangs bortförklarat det med att en annan person skulle ha samlat upp hans patronhylsor från de skjutbanor han använde och sedan spritt ut dem vid mordplatsen. 

Hans förklaring till morden är att han är en slags revolutionär. Han säger sig ha "gjort fel, men av rätt orsaker" men att dåden ska representera den egentliga rättvisan. 

Han har tidigare erkänt morden för sina vänner som vittnade mot honom i rätten. Erkännande för Sydsvenskan reporter är också ett sätt att lätta på det inre trycket, säger han. Men han ångrar inte sina handlingar och hade räknat med att oskyldiga kunde skadas.