Foto: Tor Wennström

En oljekris slår hårt mot Finland

Skifferolja har framställts som lösningen på att världens oljekällor sinar. Branschåsikterna går isär om det är ekonomiskt lönsamt att expandera oljeproduktionen med skifferolja.

Bensinpriset är ett hett ämne på sommaren då båt- och vrålåksmotorer törstar efter soppa. Oljeforskningsgruppen Peak Oil Finland, före detta Aspo Finland, vill att folk slutar drömma om billigare bränsle.

– För närvarande har Finland inte effektiva medel för att trygga samhällets och ekonomins kontinuitet ifall en oljekris slår till, säger Harri Paloheimo som är en av grundarna till Peak Oil Finland.

Peak Oil, eller oljeproduktionstoppen, är den punkt när världens oljeproduktion inte längre går att utöka.

Efter det här kommer efterfrågan på olja alltid att vara större än utbudet och därmed skjuter priset i höjden.

– I den senaste OECD-rapporten framkommer det att oljepriset kommer att fördubblas till år 2020. Det är sju år dit och ändå tar regeringens inte upp det här i sin energipolitik, säger Paloheimo.

Ingen idé att överdriva
Varken på Neste Oil eller på Oljebranschens centralförbund är man särskilt orolig för att oljan tar slut.

– Det finns inget skäl att börja ändra något i energipolitiken för tillfället. Raffinaderierna är mycket lönsamma för Finlands ekonomi, säger Pekka Huttula på Oljebranschens centralorganisation.

– Under de senaste fem åren har man hittat fler nya reserver än vad man har använt. De konventionella oljereserverna räcker i cirka femtio år, och utöver det här har man hittat skifferolja som utökar reserverna ytterligare, säger Matti Lehmus som är chef för oljeprodukter och förnybar energi på Neste Oil.

Men produktionskostnaderna för att utvinna oljan blir hela tiden hög­re. Därför sjunker inte priset fastän man hittar allt mer olja i världen.

– Bensinpriset är stabilt för tillfället. Det beror på många faktorer som gör det svårt att förutse. Såvida det inte kommer några större överraskningar förblir det på samma nivå, säger Huttula.

Osäkert om skiffer är lösningen
Ekonomiska analytiker är eniga om att priset inte kommer att stiga explosionsartat den närmaste tiden. Men Peak Oil vill varna för att oljekrisen inte är löst. De reserver som USA och Kina hittat är inte tillförlitliga.

– Rapporterna baserar sig på bevisade, sannolika och möjliga reserver. Det som man glömmer är att siffrorna endast är uppskattningar. Det går endast med 5–10 procents sannolikhet att bevisa att oljereserverna finns, säger Paloheimo.

Dessutom menar man inom forskningsgruppen att kostnaderna för att borra efter skifferoljan är för höga i relation till mängden olja man får ut.

– Det går åt mycket pengar och energi för att ens hålla uppe dagens produktionsnivå. Ingen har bevisat att det går att utvinna skifferolja på ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. Och med dagens oljeproduktion kan tillväxten inte öka, säger Paloheimo.

Finland måttligt oljeberoende
Oljeförbundet vill påpeka att Finland är ett av de minst oljeberoende länderna i världen. Till och med miljöstorebror Sverige är mer beroende av olja, säger förbundet.

– Efter 70-talets energikris har Finland systematiskt arbetat för att primärenergikällorna ska vara mångsidiga. Genom en ständig energipolitik utgör olja endast 24 procent av Finlands totala energibehov. Det är litet jämfört med andra länder, säger Huttula.

I dag använder Neste Oil inte skifferolja. 80 procent av oljan kommer från Ryssland som inte hör till länderna som experimenterar med skifferolja.

Däremot ser man det inte som en omöjlighet att använda det i framtiden.

– Är man noggrann och gör allting rätt när man utvinner skifferolja är det inte problem. Men det finns en påtaglig miljörisk med skifferolja, säger Lehmus.