Foto: EPA/str CHINA OUT

Skyskrapsindex spår dåliga tider

Bygg världens högsta byggnad så kraschar landets ekonomi. Det säger det så kallade skyskrapsindexet, som utlovar dåliga tider för den kinesiska ekonomin.

Kina vill ta ifrån Dubai äran av att ha världens högsta byggnad på sitt territorium. När skyskrapan Sky City skulle börja byggas i staden Changsha fick byggherrarna skruva upp sina planer från ursprungliga 666 meter till 838 – uttryckligen för att byggnaden skulle bli världens högsta.

Men kommunalpamparna i Changsha hade kanske inte varit lika ivriga på den tanken om de hört om det så kallade skyskrapsindexet: invigningen av varenda en av ”världens högsta byggnader” har under det senaste århundradet sammanfallit med en ekonomisk nedförsbacke i landet i fråga.

”Redan i 150 år”
Korrelationen uppmärksammades på 1980-talet av marknadsanalytikern Christopher Rathke som jobbade i Tokyo, men fick större uppmärksamhet efter att analytikern Andrew Lawrence i Hongkong skrev ett forskningsarbete om kopplingen 1999.

– Skyskrapsindexet har nästan 150 år på nacken och visar en korrelation mellan världens högsta byggnad och ekonomiska inbromsningar och recessioner, säger Lawrence till CNN.

– Det finns ingen orsak att den korrelationen inte skulle gälla Kina, fortsätter han.

Även om skyskrapsindexet låter som humbug försäkrar Lawrence, som nu jobbar med fastighetsmarknadsanalys för investeringsbanken CIMB Group, att det finns en logik bakom.

– Byggandet av skyskrapor karaktäriseras av korta spurter av intensiv aktivitet då det finns lättillgänglig kredit, stigande markpriser och överdriven optimism. Men vid det skedet när skyskraporna har hunnit byggas klart hade ekonomin hamnat i recession.
1929 visar vägen?

Byggnadsboomen i Kina verkar inte ha någon ände. Landet har redan hälften av världens skyskrapor, men ytterligare 65 andra är planerade inom de kommande sex åren. Då kommer landet att ha 141 byggnader som når över 240 meter upp i skyn.
Tror man på historien bådar det inte gott.

Börskraschen 1929 på Wall Street är bara ett exempel på hur det gått då världens högsta byggnad invigts. Chrysler Building fick sin spira den 23 oktober 1929 och steg till rekordhöga 319 meter. Fem dagar senare kraschade börsen och ledde USA in i den stora depressionen. I mars 1996 blev Malaysias 452 meter höga Petronas-torn färdiga. Sexton månader senare drabbade Asiens finanskris landet.

Den för tillfället högsta byggnaden, Burj Khalifa i Dubai, förde heller inget gott med sig.

Spiran sattes på plats i oktober 2009 och två månader senare slog en massiv skuldkris till mot gulfstaten samtidigt som finanskrisen svepte över världen.

Många varnar ändå för att Kinas ekonomi står på darriga ben. Trots byggboomen står också många byggnader tomma och tillväxten har mattats av. I juli visade officiella siffror att den ekonomiska tillväxten hade minskat till 7,5 procent under årets andra kvartal – vilket är den långsammaste takten på nio månader.

Frågan är vilket läget är när Sky City står färdigbyggt i början av 2014.

Källor: CNN, AP