Foto: Cata Portin - Allt är åtgärdat, ni hittar inga problem här, säger köksmästare Mika Suoste. Svettigt och stressigt är det kring lunchtid, men arbetet löper. Kylskåpet surrar och personalen har nu bättre koll på detaljer som att de såser som tillreds ska kylas ner till sex grader inom fyra timmar. Kockarna Oskari Lahti och Toni Forsten tillreder lunchbiffar på löpande band.

Nu blir det lättare att kolla om krogen klarade inspektionen

Var femte restaurang i huvudstadsregionen åker fast efter de kommunala livsmedelsinspektörernas besök. Det här framgår av den nya webbtjänsten Oivahymy där konsumenterna kan kolla vilka krogar som är snuskhålor och vilka som fått rena papper.

”Restaurangverksamhet är tillfälligt förbjuden på beslut av övervakningsmyndigheten som en följd av flera allvarliga brister som kan utgöra en hälsorisk.” Den dystra sanningen finns att läsa i den rapport som en restaurang i Helsingfors centrum fick efter en inspektion i juli. Oätlig mat, skadeinsekter, livsmedel som förvaras fel och problem med hygienen är inga aptitretare.

Rapporter som den här har inte tidigare varit hemliga för konsumenterna, men det har varit arbetskrävande att hitta dem. I dag avslöjar några klick sanningen om lunchkrogen. Den nya webbtjänsten Oivahymy gör det lätt att hitta myndigheternas rapporter om restauranger, pubar, livsmedelsaffärer och storkök.

Vart femte matställe har problem, berättar överinspektör Marina Häggman på Evira. Det positiva är att Oivasystemet tycks sporra matställena att åtgärda bristerna. Nästan alla som fått anmärkningar har rättat till problemen och får vid nästa inspektion toppbetyg. De flesta vill göra rätt, men oerfarenhet och bristande kunskaper om lagar och förordningar sätter käppar i hjulen.

– Det är väldigt sällan ett ställe stängs. Om inspektören anmärkt om något har företagarna varit måna om att ordna det genast och snabbt få ett nytt betyg.

Fritt fram inspektera i dag
Efter matsheriffens räd skärpte sig restaurangen Fonda del sol i Östra centrum och fick i kontroll nummer två toppbetyg. Med tjugo års bransch­erfarenhet är köksmästare Mika Suoste expert på området. Men kraven skärps konstant och semestrar och ny personal skapar utmaningar. Om Oivahymy har han inget ont att säga. Själv var han inte på plats då den första inspektionen gjordes, men medger att inspektörens kritik var berättigad.

– Problemen var inte allvarliga, främst handlade det om våra arbetsytor. Killarna i köket tycker om att använda skärbräden i trä som är skonsammare mot knivarna, men det finns en risk att fisk- och köttbräden blandas ihop då. Efter inspektionen handlade jag direkt nya bräden i olika färger.

Frågar sällan efter smilis
Hanna-Kaisa Mäkelä som utför granskningarna i Helsingfors, säger att de flesta tar väl emot henne.

– En del kan vara lite nervösa, men det är allt. Oiva har kört i gång fint.

Någon rusning har det inte varit till webbtjänsten, men Häggman och Mäkelä tror att besökarantalet ökar i takt med antalet publicerade rapporter.

– Nu finns där redan nästan fyra tusen. Jag är jättenöjd med att vi fått så många på bara några månader, säger Häggman.

Efter årsskiftet blir det obligatoriskt för alla inspekterade företag att skylta synligt vid ingången med sitt betyg. Rättvis behandling är viktig så att alla kontroller följer samma mönster.

– Då vi körde i gång utförde vi inspektionerna i par för att vara säkra att betygen blir jämförbara. En vanlig granskning går till så att vi kommer till platsen oanmälda och går igenom städningen, hur hygienen sköts och kollar att maten håller rätt temperatur.

Det vanligaste betyget hittills har varit B som är nästhögst på skalan. Bara 1,5 procent av fallen har fått jumboomdömet D.

– Åttio procent av restaurangerna har fått bra eller utmärkt betyg. Inget av storköken som förser skolbarn, sjukhuspatienter och klienter inom äldreomsorgen med mat har fått det sämsta betyget D. Det tycker jag är mycket positivt, säger Häggman.

Ska man tolka det här som att man inte behöver vara rädd att äta på krog?

– Absolut! Man kan lugnt äta ute, det gör jag själv också, säger Mäkelä.

Redigerad 13.8: Länk till Oivasidan.