Mikaela Nylander. Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

SFP ser fram emot diskussion om svenskan

Det är bra med en grundlig riksdagsdebatt om svenskans ställning, säger flera partier angående medborgarinitiativet om frivillig skolsvenska.

Diskussionen om den obligatoriska svenskundervisningen inleds i riksdagen inom kort. Det glädjer ordföranden för SFP:s riksdagsgrupp Mikaela Nylander.

– Det är bra att ärendet diskuteras politiskt. Tills vidare har diskussionen ägt rum på olika forum, men inte där man fattar besluten. Nu ska frågan diskuteras och i höst fattas besluten, säger Nylander.

Enligt Nylander ger diskussionen till följd av medborgarinitiativet även de svenskspråkiga en chans att motivera varför tvåspråkigheten är viktig.

– Genom svenskundervisningen skapas förutsättningarna för att producera svenskspråkiga tjänster. Vi är totalt beroende av att även finskspråkiga kan svenska.

Nylander anser att det är svårt att bedöma hur medborgarinitiativet mottas i riksdagen. Vice ordförandena för de största regeringspartiernas riksdagsgrupper Lenita Toivakka (Saml) och Sirpa Paatero (SDP) håller med.

– Frågan har delat riksdagen och antagligen också partier, säger Toivakka.

Medborgarinitiativet för att slopa den obligatoriska svenskundervisningen i grundskolan nådde över 50 000 signaturer på webbtjänsten Medborgarinitiativ.fi i dag.

Nästa regering fattar beslut

Ordförandena för de övriga regeringspartiernas riksdagsgrupper Annika Lapintie (VF), Oras Tynkkynen (Gröna) och Peter Östman (KD) tror inte att initiativet har någon chans. Alla hoppas de dock att den ska leda till positiva diskussioner.

– Frågan är säkert värd att diskuteras, då 50 000 personer stöder den. Själv stöder jag inte initiativet, säger Lapintie.

Vänsterförbundets riksdagsgrupp har ännu inte diskuterat initiativet, inte heller De grönas. Tynkkynen påminner att De gröna redan tidigare föreslagit att svenskan kunde ersättas med ryska i skolorna i Östra Finland.

Kristdemokraternas Peter Östman säger att svenskundervisningen inte intresserar alla.

– Det vore bättre att inleda undervisningen tidigare, så att man kunde flexa på de högre klasserna.

Föreningen som initierat initiativet mot skolsvenskan tror inte att det leder till en lagändring omedelbart. Föreningen Vapaa kielivalintas ordförande

Ilmari Rostila säger att målet i första hand är att väcka debatt. Beslutet kunde tas av följande regering.

– Samtidigt måste vi nödvändigtvis se över tjänstemännens krav på språkkunskaper. Svenskspråkiga kunde få service av sådana som på riktigt kan svenska.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.