Estniska Heidi Orutar och Riin Kotsalainen störs inte av de finska spritturisterna, utan tycker snarare de ser lustiga ut. – Men det ser ju dumt ut i statistiken när era alkoholköp bokförs som våra. Vi dricker inte lika mycket som ni! säger Kotsalainen. Kvinnorna köpte med sig alkohol från Estland som en glad överraskning för sina vänner i Helsingfors. Foto: Jannica Luoto.

Tullen befarar rusch för spritresor

I Finansministeriets budgetförslag framkommer att alla alkoholhaltiga drycker ska bli dyrare från och med årsskiftet. Det är ännu oklart exakt hur hög prishöjningen blir, men de svaga dryckerna blir dyrare i förhållande till de starkare.

– Vi besöker Tallinn två gånger om året, men inte bara för alkoholens skull, säger Tapio Ollonqvist medan han släpar ett stort lass öllådor på en kärra till västra terminalens parkeringsplats.

Han har varit på semesterresa till Tallinn med sin fru Leena. De har köpt sex lådor öl för eget bruk.

– Vi köpte så mycket vi orkar dra på kärran. Ibland åker vi över med bil så då blir det lite större mängder, säger Tapio.

– Den ökade alkoholskatten påverkar inte oss, för vi fyller ju redan vårt behov på våra Estlandsresor, säger Leena.

– Men det är svårt att säga hur mycket man sparar på att köpa ölet i Estland. Efter resekostnader, parkering och mat så blir det rätt jämnt, säger Tapio.

Svårt att kontrollera

På tullen är de fullproppade passagerarfärjorna från Tallinn vardag. Vagn efter vagn rullar passagerarna in öl, cider och starksprit i landet. Helsingfors tullchef Maritta Haapasalmi misstänker att dyrare alkohol i Finland innebär att spritresorna till Estland ökar.

– Tidigare gånger då alkoholskatten höjts har vi märkt att folk tar med sig mera sprit från kryssningar. Min fingertoppskänsla är att den finska prisnivån nog inverkar på hur många som reser över till Estland.

– Det är ändå väldigt svårt att kontrollera hur mycket alkohol som förs in i landet, eftersom man inom EU inte tullar alkohol för personligt bruk. Speciellt vidareförsäljning av varor är svårt att kontrollera.

Det är inte lagligt att sälja vidare alkohol som man köpt utomlands. Inte ens försäljning av enstaka backar öl till vänner och bekanta är tillåtet. Men på tullen säger man att det här inte går att kontrollera.

– Om priset är för högt i Finland blir det problematiskt. Då har vi märkt att vidareförsäljningen av drycker ökat runtom i Finland.

Öltorn för eget bruk

Vid Skatuddens terminal håller musikerna Vesku Eerikäinen, Christa Huikko och Erkki Huikko på att lyfta upp tunga instrumentlådor på en släpkärra. På de svarta instrumentlådorna balanserar ett högt torn av lådor med öl och cider.

– För oss båtmusiker är höjningen av alkoholskatten helt toppen, säger Eerikäinen och skrattar.

– Folk åker mera båt och vi får mera jobb.

Musikerna tillbringar 50–60 dagar om året på någon östersjöbåt. Ändå köper de inte alkohol för vänner och bekanta.

– Det där tornet med lådor går till våra egna gömmor, säger Christa Huikko.

Utspätt öl i matbutiken

En annan alkoholpolitisk fråga som har debatterats i medierna och som fick finska bryggerier att reagera, var om man även i fortsättningen ska få sälja mellanöl i matbutikerna. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar en skärpt alkoholpolitik eftersom det skulle innebära att alkoholrelaterade problem minskar.

Men statsminister Jyrki Katainen var snabb med att tysta missnöjet bland folket med att konstatera att rekommendationen var ogenomtänkt. Det här fick föreningen Förebyggande rusmedelsarbete, EHYT, att reagera. Den menar att Katainen vänder kappan efter vinden.

– Det stämmer att stödet för att förflytta mellanölsförsäljningen inte får folkets stöd, men det betyder inte att myndigheterna kan förkasta rekommendationen i en handvändning. Förslaget borde beaktas grundligt då lagen utarbetas, säger Kristiina Hannula på EHYT.

Stör estnisk statistik

Riin Kotsalainen och Heidi Orutar har just stigit av båten vid Skatuddens terminal. De är från Estland och ska hälsa på kompisar i Helsingfors. De bär på varsin låda öl och cider och har dessutom fyllt ryggsäckarna med sangria-lådor.

– Vi visste att alkoholen är mycket dyrare här, så vi köpte med drycker till våra kompisar, säger Kotsalainen.

Men de upplever inte de estniska priserna som särskilt låga.

– Våra löner är ju också lägre, så vi upplever att alkoholen är lika dyr i Estland som ni upplever att den är här, säger Orutar.

– Det kan se ganska lustigt ut i Tallinns hamn när den är full med finländare med sina ölkärror, säger Orutar.

– Men spritturisterna stör inte oss, säger hon.

– Förutom att det ser riktigt illa ut i statistiken. Det ser ut som att ester köper jättemycket alkohol när det egentligen är ni som köper de stora mängderna, säger Kotsalainen.