Tidigare premiärministern Ibrahim Boubacar Keitas supportrar flaggade för sin kandidat i huvudstaden Bamako i slutet av juli. Foto: EPA/Thomas Martinez.

Mali till val i våldets skugga

Västafrikanska Mali väljer ny president i dag. FN hoppas att valet ska innebära ett slut på konflikterna i landets norra delar.

Två veteranpolitiker möts i den andra omgången av presidentvalet i Mali. Förhandsfavorit är den tidigare premiärministern Ibrahim Boubacar Keita, 68, som lovat återställa stabiliteten efter det inrikespolitiska kaos som följde i kölvattnet på fjolårets militärkupp. Keita, som segrade i valets första omgång, uppges ha militärens och flera inflytelserika imamers stöd.

Keita utmanas av ex-finansministern Soumalia Cisse, 63, vars valprogram fokuserar på att förbättra utbildningsmöjligheterna och få bukt med arbetslösheten. Cisse har öppet fördömt militärkuppen och kallat sig demokratins försvarare. Men samtidigt kritiseras han för att försvara den gamla politiska eliten, som beskylls för korruption och för att ha orsakat den nuvarande krisen i Mali.

Cisse fick drygt 19 procent av rösterna i den första omgången mot 39 procent för Keita. Men i och med att valdeltagandet stannade på 49 procent är utgången i den andra omgången inte solklar.

Efter militärkuppen i mars 2012 utnyttjade rebeller med koppling till terrornätverket al-Qaida situationen för att ta kontroll över landets norra delar. Den forna kolonialmakten Frankrike satte då in över 4 000 soldater för att skingra islamisterna. Närmare 3 000 franska soldater befinner sig fortfarande i landet.

En av de största utmaningarna för den nya presidenten blir att förhandla med tuaregrebellerna från gerillan MNLA, som kämpar för självstyre i ett omstritt område i norra Mali. Favoriten Keita är känd för att driva en hård linje mot tuaregerna. Men inför valet ingicks ett avtal om vapenstillestånd som bygger på att fredsförhandlingar inleds inom 60 dagar.

Om valet förlöper enligt överenskommelserna ska ett biståndspaket på 3 miljarder euro sättas in i landet, där majoriteten av befolkningen på 16 miljoner lever på ungefär en euro om dagen. FN:s fredsbevarande styrka Minusma har varit på plats sedan valets första omgång, och ska utökas till 12 600 personer innan året är slut.

Källor: TT, Reuters, BBC