Poliser avlägsnar deltagare i Pride-marschen i S.t Petersburg i juni efter att de attackerats av motdemonstranter och högerextremister. Foto: EPA/Anatoly Maltsev

"Mänskliga rättigheter är inte politik"

Allt fler röster höjs för bojkott eller flytt av de olympiska spelen i ryska Sotji på grund av diskrimineringen av homosexuella. Den olympiska kommittén vill inte blanda sig i politik, men mänskliga rättigheter måste försvaras, anser aktivister.

Den brittiska skådespelaren och författaren Stephen Frys öppna brev till Storbritanniens premiärminister David Cameron, samt brittiska och internationella olympiska kommittén, har spridit sig som en löpeld på nätet. Fry drar paralleller mellan nazisternas förföljelse av judar och de ryska myndigheternas inställning till homosexuella, och han har blivit frontfigur för den rörelse som kräver att de olympiska spelen i Sotji nästa år ska flyttas till ett annat land.

Ryssland instiftade i år en lag som gör det olagligt att "sprida homosexuell propaganda" i offentligheten, med motiveringen att det är skadligt för landets barn. I praktiken betyder det att det blir olagligt att på offentlig plats visa att man är homosexuell eller försvara homosexuellas rättigheter. Aktivister säger att lagen ger legitimitet för våld och trakasserier mot homosexuella. Redan nu torteras, mördas och misshandlas många som tillhör en sexuell minoritet i landet.

Inhibering utesluten

På Finlands olympiska kommitté svarar man på samma sätt som förut: idrott och politik ska inte blandas ihop.

– Vi tar inte ställning till politik, det här är fråga om ett idrottsevenemang. Vi kommenterar inte mer än så, säger generalsekreteraren för Finlands olympiska kommitté Mika Sulin.

Peter Tallberg, medlem av Internationella olympiska kommittén IOK, är lite mer mångordig.

– Alltid inför spelen är det någon som vill använda idrotten som politiskt vapen. IOK anser att man inte ska röra ihop politik och idrott.

Dessutom, säger Tallberg, är det praktiskt omöjligt att i detta skede flytta spelen till någon annan ort. Alternativen är då att antingen inhibera spelen eller att de nationella olympiska kommittéerna bojkottar dem.

– Vid en bojkott är det ingen annan än idrottarna som lider.

Bakgrund
HBT-Rättigheter i Ryssland
  • Homosexualitet avkriminaliserades så sent som 1993, och 1999 togs homosexualitet bort från listan på psykiska sjudomar.
  • Det finns inga lagar som uttryckligen garanterar rättigheter för sexuella minoriteter. Transpersoner har rätt att officiellt ändra sitt juridiska kön efter könskorrigering. Till skillnad från Finland får sexuellt aktiva homosexuella män donera blod.
  • En ny lag stiftades i år, som förbjuder "propaganda för avvikande sexualitet" - i praktiken betyder det att öppen homosexualitet i offentligheten samt kampanjer för homosexuellas rättigheter är kriminellt.
  • Allmänheten i Ryssland är njuggt inställd till homosexuella. Enligt en färsk undersökning anser 74 procent av ryssarna att samhället inte borde acceptera homosexualitet.
  • Det finns ingen statistik över våld mot hbt-personer i Ryssland, men enligt aktivister har det ökat markant sedan den ortodoxa kyrkan inledde en kampanj mot homosexualitet 2011.

Vad krävs det då för att IOK ska inhibera spelen?

– Det kommer aldrig att hända. Det har aldrig hänt, och det kommer aldrig att hända. IOK inhiberar inte spelen, det är fullkomligt klart.

Ett ytterligare alternativ som i teorin finns att ta till är att förbjuda Ryssland att delta i spelen. De "fundamentala olympiska principerna" fastslår att alla ska ha rätt att utöva idrott utan att utsättas för diskriminering. Tyskland, Afghanistan och Sydafrika har tidigare uteslutits från OS. Men rent praktiskt är det naturligtvis svårt att utesluta det land som organiserar spelen.

Väckarklocka

På Organisationen för sexuellt likaberättigande, Seta, säger ordförande Juha-Pekka Hippi att man på grund av semestrarna ännu inte har hunnit diskutera frågan om hur Seta förhåller sig till en eventuell bojkott.

– Så mycket kan jag säga att Seta åtminstone inte tycker att det skulle vara väldigt illa om man bojkottade OS.

Hippi anser ändå att det är viktigt att man diskuterar frågan om de sexuella minoriteternas situation i Ryssland både före och under spelen. Han ger inte mycket för IOK:s försvar om att politik och idrott inte ska blandas ihop.

– Mänskliga rättigheter är inte politik. De är internationella, universella och något som tillhör alla.

Det är oerhört, anser Hippi, att Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko sagt att idrottare som tar upp homosexuellas rättigheter under OS kommer att arresteras.

– Kanske det här får också finländare att inse hur allvarlig människorättssituationen i Ryssland är.

Källor: stephenfry.com, BBC, LGBTQ Nation, RT, Policymic, The Guardian