Svampen ploppar upp så fort det kommer lite fukt. Foto: Ksf-Arkiv.

Snart är svamparna här

Svampsäsongen har kört i gång för fullt i norra Finland, och den förväntas sprida sig till hela landet de närmaste dagarna. Sommarens värme har inte minskat svamputsikterna.

– Det där med att svampar skulle kräva regn stämmer inte alls, säger Simo Moisio, som är verksamhetsledare på Arktiska aromer rf.

– Svamparna behöver främst värme, och sedan lite regn för att komma över markytan.

Kyla och regn är egentligen de sämsta förutsättningarna för svampar. Årets sommarvärme bådar därför gott för svampskörden, som lär ploppa upp så fort det kommer lite fukt.

– Svamparna kan komma fastän det inte skulle regna så mycket. När nätterna blir svalare mot hösten så blir de också fuktigare. Den fukten räcker för svamparna, säger Moisio.

Delikatess har anlänt

Speciellt för i år är att svampsäsongen redan börjat i norr medan södra Finland ännu väntar på svamparna – förutom kantarellerna som redan dykt upp. Oftast är det tvärtom. I norr har optimala regnmängder lockat fram svamparna.

– Här i norra Finland är svampsäsongen redan i full gång. Jag har redan plockat riskor, kremlor, strävsoppar och sandsoppar, berättar Moisio.

– Dessutom har vi redan hittat Goliatmusseron eller Matsutake-svampen som har stor efterfrågan i Japan.

Goliatmusseron (Tricholoma matsutake) är en av världens dyrbaraste svampar och anses vara lika god som tryffelsvamp. Svampen har plockats i Japan i 1 200 år, men det är först på 1990-talet som man insåg att samma svamp också växer i Finland och Sverige. Den växer i hela Finland och trivs nära tallar. År 2007 godkände livsmedelssäkerhetsverket Evira Goliatmusseron till förteckningen över svampar som får säljas och exporteras i Finland.

Mer svamp än i fjol

Svampskörden räknas inte på samma sätt som bärskörden, som det finns noggrann statistik på. Det är också svårt att ge exakta prognoser på hur mycket svamp det kommer i år. Moisio vågar sig ändå på en gissning.

– Förra sommaren var kylig och regnig och det passar inte alls för svamparna. Men den här sommaren har varit varm, så jag tror nog att vi kan förvänta oss betydligt mera svamp än i fjol.

De senaste dagarnas regnskurar borde sätta i gång svampsäsongen också i södra Finland.