Obama bytte ton i sitt spionagetal

USA:s president Barack Obama har justerat sin syn på landets underrättelseprogram. Tidigare försvarade Obama underrättelsepolitiken hårdnackat, men i sitt tal på fredagskvällen lovade han ändringar i verksamheten.

Förslagen möttes dock med skepsis. Bland andra organisationen för medborgerliga rättigheter ACLU intog en försiktigt skeptisk inställning till Obamas löften.

– Även om presidentens preliminära reformförslag är ett nödvändigt och välkommet första steg så är det otillräckligt, sade ACLU:s chef Anthony Romero i ett uttalande.

Obama underströk även att han inte anser att läckaren Edward Snowden är någon patriot. Trots det var han tvingad att mellan raderna låta förstå att avslöjandena påverkat administrationen eftersom de ledde till att en utredning av reformbehovet skyndades på.

– Oavsett om Snowden är en patriot eller inte så möjliggjorde hans avslöjanden en livligare och mer informativ offentlig debatt om NSA:s program, konstaterade Washington Posts bloggare Timothy Lee.

Många i USA tvivlar också på att Obamas reformer kommer att klara sig igenom kongressen och om administrationen klarar av att göra snabba reformbeslut.

Snowdens avslöjanden hade effekt

President Obama sade att USA:s underrättelseprogram behöver större öppenhet, en granskning av verksamhetsmodellerna och utomstående övervakning.

– Det räcker inte att jag som president litar på de här programmen utan USA:s folk måste också göra det, sade han på fredagen.

I tidigare uttalanden har Obama ställt sig bakom underrättelsetjänsterna. Han har understrukit hotet från terrorismen och sagt att han litar på att underrättelsetjänsterna inte kränker medborgarnas rättigheter.

– När man ser på detaljerna har vi i min åsikt lyckats skapa en balans, sade han fortfarande i juni.

Edward Snowdens avslöjanden har visat hur omfattande USA:s internetövervakning är och de senaste avslöjandena ökar trycket på Obama.
Brittiska Guardian rapporterade på fredagen att dokument som Snowden överlämnat till tidningen visar att underrättelseorganen kan övervaka vanliga amerikaners telefonsamtal och datatrafik utan att be om tillstånd av en domstol.