Skogsbränder i bakgrunden av Casino Morongo i Cabazon i Kalifornien. Över tusen brandmän deltar i släckningsarbetet. Foto: EPA/Stuart Polley.

Hundratals flydde Kalifornien-brand

Över 1 600 brandmän i Kalifornien bekämpade på lördagen en skogsbrand öster om Los Angeles. Sex personer har skadats, varav fem brandmän, och hundratals har tvingats att fly sina hem.

Branden, som började tidigare i veckan, spred sig hastigt och omfattade på lördagen 7 200 hektar, dubbelt så mycket som i torsdags. Hittills har den förstört 29 byggnader, mest bostäder. Släckningsförsöken försvårades av hög temperatur och vindbyar, och branden anses vara en av de värsta på ett halvt sekel.

En boende som tvingats lämna sitt hem berättar hur hans hus, där han bott tio år, brann ner på tio minuter. När brandkåren kom till platsen kunde de bara hjälplöst se på.

- Grannhusen var helt övertända, och de kunde ingenting göra när de kom fram hit, säger Dave Matthews till NBC News.

Bakgrund
Skogsbränder i Kalifornien
  • Antalet bränder utomhus i Kalifornien har nästan fördubblats, jämfört med motsvarande period i fjol.
  • De flesta bränder utomhus i södra Kalifornien orsakas av den så kallade Santa Ana-vinden, en mycket torr, nedåtgående vind. Säsongen för Santa Ana är normalt höst till vinter.
  • Experter på skogsbränder anser att säsongen för bränderna har förlängts allt eftersom vädret i regionen blivit allt torrare.

Trots faran har vissa vägrat lämna sina hem, och brandkåren satte upp gul varningstejp på deras postlådor.

Evakueringsorder har utfärdats för Black Mountain, Vista Grande, Mount Edna, Poppet Flats, Twin Pines, Silent Walley, Snow Creek och delar av Cabazon.

Skogsbränder har redan härjat på över 100 000 hektar i Kalifornien i år, en fördubbling jämfört med samma period i fjol. Brandorsaken är oklar, men det är mycket torrt i området.

I juni dog 19 brandmän när de bekämpade en skogsbrand i Arizona.