FOTO: EPA/TOSHIFUMI KITAMURA / POOL. Saneringen av kraftverksområdet i Fukushima förväntas pågå i flera decennier och kosta miljarder. Förorenat vatten sipprar fortfarande ut i Stilla Havet.

Fukushima har läckt många veckor i sträck

Samtidigt som radioaktivt vatten fortsätter att läcka ut i havet vid de skakade kärnreaktorerna i japanska Fukushima börjar myndigheterna förbereda återflyttningen till staden Kawamata 50 kilometer nordväst om kraftverksområdet.– Oroväckande att läget inte är under kontroll, säger en expert.

Rikliga regn fick grundvattennivån att stiga så att radioaktivt vatten från det olycksdrabbade japanska kärnkraftverket Fukushima Daiichi nu rinner ut i Stilla havet. Trots olika försök att stoppa läckan fortsätter förorenat vatten att flyta ut från kraftverksområdet med en takt på flera hundra ton per dag.

Grundvatten kommer in i den förstörda anläggningen där det blandas med förorenat kylvatten, som sedan rinner ut i havet.

– Det är ändå frågan om betydligt mindre mängder radioaktivitet än vid själva olyckan för drygt två år sedan, säger direktör Petteri Tiippana vid Strålsäkerhetscentralen, Stuk.

Stuk följer fortfarande kontinuerligt med situationen vid det förolycka­de japanska kärnkraftverket och lägger också ut information på sin webbplats.

Tiippana understryker att alla läckor är av ondo, men att de mängder radioaktivitet som nu kommer ut i havet inte ger någon speciell orsak till oro. Däremot tycker han det är bekymmersamt att Tokyos elbolag Tepco och de japanska myndigheterna inte har läget under kontroll.

Bakgrund
Storkatastrof
  • Jordbävningen och tsunamivågorna den 11 mars 2011 dödade närmare 20 000 människor i östra Japan.
  • Kärnkraftverket Fukushima Daiichi med fyra reaktorer träffades av en runt 15 meter hög våg. Det ledde till flera partiella härdsmältor och explosioner. Också kärnavfallsbassänger tömdes på vatten.
  • En zon med 20-30 kilometers radie runt kraftverket utrymdes.
  • Katastrofen ledde till att alla Japans reaktorer så småningom kördes ner för säkerhetskontroller och service och till stresstester av kärnkraftverk världen över.
  • Kärnkraftsbolaget Tepco har fått skarp kritik för att ha tonat ner hur allvarliga läckorna vid Fukushima verkligen är.
  • Fukushima betraktas som den största kärnkraftskatastrofen sedan Tjernobyl 1986.

Tepco, bolaget som äger reaktorerna, har genom att pumpa vatten och sprida kemikalier som får marken att hårdna försökt stoppa eller åtminstone minska vattenläckaget. Enligt uppgifter i går kommer också den japanska regeringen att delta i åtgärder för att få stopp på läckan.

Kritik för bristande säkerhetsarrangemang och dålig kommunikation kommer också från de amerikanska strålsäkerhetsmyndigheterna. I USA uppmanar man Tepco att vid behov pumpa in det förorenade vattnet i tankar.

Syns i fisk

Cesiumhalterna i havet utanför Fukushima är hur som helst förhöjda. Direkt efter olyckan våren 2011 var halterna av cesium tiotusentals gånger högre än normalt. Då hamnade också strontium i havet. Nu är radioaktiviteten lägre.

– Tepco har byggt en vågbrytare utanför kraftverket. Hur mycket av det läckta vattnet som blivit kvar innanför den och hur mycket som blandas upp med vattnet utanför vet vi inte, säger Tiippana.

Tepco mäter kontinuerligt radioaktiviteten i grundvattnet på området och uppgav i veckan att den minskat något.

Men vilka effekter vattenmassorna från det förolyckade kärnkraftverket har på havsmiljön är det ännu för tidigt att säga. Exakt hur länge radioaktivt vatten nu flutit ut från kärnkraftsområdet är inte heller klarlagt. Tepco har anklagats för att försöka gömma läckorna och tona ner deras omfattning.

EU-länderna och USA tar stickprov på fisk som kommer eller har vandrat från Stillahavsområdet utanför den japanska kusten. Höjda halter av cesium har funnits i en del fisk, till exempel i tonfisk, men det har varit frågan om mycket små förhöjningar.

Men även om radioaktivt vatten läcker har Tepco nu de tre reaktorerna med härdsmälta nedkylda och under kontroll.

– Allt det arbete som görs på kraftverksområdet är långsamt och måste göras med stor precision, säger Tiippana.

Tillbaka hem

Japanska myndigheter beräknar att saneringen kan ta 40 år. Kostnaderna stiger mot tio miljarder euro.

Enligt Tiippana måste man dessutom säkra området så att en ny tsunami eller en ny jordbävning inte orsakar en ny katastrof.

Samtidigt börjar nu förberedelserna för att flytta tillbaka dem som evakuerades från staden Kawamata omkring 50 kilometer nordväst om kraftverksområdet.

Området evakuerades när det stod klart att vinden fört radioaktiva partiklar till området. Den egentliga evakueringszonen var 20 kilometer runt kraftverket.

– Vattenläckan påverkar inte planerna på återflyttning, säger Tiippana.

Japan tillåter en återuppbyggnad av Kawamata efter att strålningsnivån i området sjunkit.

Den första åtgärden är ändå en sanering av jordmånen. Sedan ska infrastruktur och service byggas upp på nytt.