Stor-Sarvlax går är en donation av Ernst och Alix von Born. Enligt testamentet ska avkastningen från gården gå till Svenska kulturfonden. Foto: Hbl-arkiv/Evy Nickström.

SLS sålde strandtomt till närstående

I november 2011 sålde Litteratursällskapet en strandtomt på Stor-Sarvlax. Affären gjordes upp utan att tomten utannonserades. Den såldes till den tidigare förvaltarens son.

Enligt förslaget till ny stiftelselag ska man förbjuda "insideraffärer", till exempel försäljning av fast egendom till personer som kan betraktas som "närstående" till dem som leder stiftelsen.

Litteratursällskapet som är en förening med många stiftelseliknande drag gjorde en sådan affär i november 2011. Då sålde man en 0,5 hektar stor strandtomt i anslutning till Stor-Sarvlax gård i Pernå med tillhörande hus till gårdens tidigare förvaltares son för 170 000 euro.

Det var finansrådet som gjorde upp affären med stöd av den blanko-fullmakt som medlemsmötet några månader tidigare hade beviljat finansrådet (se Hbl 8.8). Affären behandlades därför inte på ett medlemsmöte, inte heller av styrelsen.

Professor Heikki Halila, som är expert på förenings- och stiftelselag, anser att litteratursällskapet bryter mot sina stadgar och mot föreningslagen då finansrådet självständigt beslutar om försäljning av egendom.

– För att göra tomtaffären legitim borde ett medlemsmöte i efterhand godkänna den, säger Halila.

Det var tidigare vd Henry Wiklund som fick uppdraget att göra upp affären. Av handlingarna framgår att tomten som såldes dels bestod av en tidigare utbruten tomt från Stor-Sarvlax gård, Sommarro, på 0,17 hektar, och ett outbrutet område från gården på 0,32 hektar.

Totalt såldes 0,5 hektar. Köpare var den tidigare förvaltarens son och hans hustru. Förvaltaren gick i pension strax innan affären ingicks efter 30 års tjänstgöring på Stor-Sarvlax. Han hade i många år utnyttjat Sommarro som sitt sommarviste.

Enligt gällande lag är det inte förbjudet att sälja tomter till personer som kan betraktas som närstående till styrelse eller andra i beslutande ställning. Därmed har litteratursällskapet inte brutit mot lagens bokstav trots att tomten aldrig utannonserades.

Det som komplicerar affären är att Stor-Sarvlax gård är en donation av Ernst och Alix von Born. I testamentet skriver paret att avkastningen av gården ska tillfalla Kulturfonden. Litteratursällskapet ska endast ha en förvaltande roll.

Släktingar till paret von Born misstänker att tomtaffären strider mot testamentet.

– Eftersom man inte sökte högsta tänkbara pris har man sannolikt gett en ekonomisk fördel, en gåva, till köparen vilket SLS inte har rätt att göra. Enligt testamentet ska avkastningen gå till Kulturfonden, ingen annan, säger vicehäradshövding Berndt Heikel.

Beslut redan 1995

Litteratursällskapets vd Dag Wallgren berättar att beslutet att sälja tomten fattades första gången på ett extra medlemsmöte i juni 1995.

– Av någon anledning aktualiserades aldrig affären då. När förvaltaren gick i pension 2011 tog han upp saken på nytt, han ville då förverkliga köpet. Så skedde efter beslut i finansrådet som då hade fått blanko-fullmakten att realisera fast egendom av medlemsmötet i april 2011. Beslutet om försäljning fattades alltså två gånger.

Är ett beslut från 1995 bindande?

– Det är oklart, därför fattades ett nytt beslut i finansrådet med stöd av fullmakten in blanco. Den kom för övrigt till för att SLS var delägare i ett dödsbo som ville realisera en fastighet. För att kunna genomföra en sådan affär smidigt behövdes fullmakten. Den utnyttjades följande gång när tomten på Stor-Sarvlax såldes, flera gånger har den inte behövts.

Ättlingar ifrågasätter om testamentet beaktades när man inte tog ut fullt pris för tomten?

– Vem säger att vi inte tog fullt pris? Tomten såldes till gängse pris och pengarna placerades i Stor-Sarvlax fond och utnyttjas därmed precis som donatorerna ville.

Stadgar måste ändras

Berndt Heikel anser att litteratursällskapets förvaltning måste förnyas.

– SLS stadgar och förvaltningsmodell håller inte måttet. Systemet med en styrelse och ett finansråd som är jämbördiga strider mot föreningslagen. Ända sedan 90-talets början har SLS haft skyldighet att ändra sina stadgar så att de följer lagen. Med tanke på tidigare och eventuella kommande donationer är det oroväckande att inte SLS gjort någonting åt saken.

– Den olagliga generalfullmakt som man inom SLS tillämpat åtminstone en gång ger finansrådet rätt att besluta om vilken fastighetsförsäljning som helst. Det må sedan gälla Sarvlax, Strömma, Stensböle eller kommande donationer. Eventuella donatorer borde fundera på om det är så de vill ha det, uppmanar Heikel.