Foto: Lehtikuva/AFP/Mandel Ngan.

Obama i hemligt möte med IT-jättar

USA:s president Barack Obama har hållit ett möte med representanter för IT- och telekomjättar om de kontroversiella övervakningsprogram som den landsflyktige Edward Snowden avslöjat, uppger nättidningen Politico.

Mötet ska ha hållits i torsdags men Vita huset har inte bekräftat det. Det fanns inte uppfört på Obamas officiella dagordning.

Enligt Politico deltog bland andra Apple-chefen Tim Cook, AT&T-chefen Randall Stephenson och Vinton Cerf, sedd som en av hjärnorna bakom internet och nu anställd av Google. På mötet ska även förespråkare för rätten till personlig integritet ha varit närvarande.

Efter Snowdens avslöjanden har Obama hävdat att övervakningsprogrammen är lagliga och att de har bidragit till att rädda liv genom att avvärja attacker. Han har också försäkrat att ingen avlyssnar amerikaners telefonsamtal, även om programmen rutinmässigt snappar upp miljontals amerikaners telefonsamtal och övervakar kommunikation på internet och i sociala medier.

En krypterad e-posttjänst som tros ha använts av Edward Snowden har stängts, uppenbarligen efter påtryckningar från myndigheter. Ägaren Ladar Levinson skriver på tjänstens webbsida att han har dragit ur kontakten till den säkra e-posttjänsten. Han hamnade i rampljuset då det visade sig att Snowden använt tjänsten under sin tid på Moskvas flygplats.