Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto.

50 euro inträde, drick så mycket du vill

Open Bar & Lounge planerar att öppna en ovanlig nattklubb i köpcentret Flamingo i Vanda, men deras nya koncept kan strida mot lagen.

– Närmare bestämt så får man kanske inte dricka så mycket man vill, eftersom man inte får servera alkohol till personer som är uppenbart berusade. Vi vill inte heller att folk kommer för att supa, säger Ake Halttunen som är delägare i Open Bar & Lounge.

Halttunen säger att man vill förändra Finlands barkultur så att folk kan trivas och umgås i lugn och ro. Det bästa är då folk dricker måttliga mängder under uppsikt av utbildad personal.

– Det är också vad lagstiftarna vill, men alla beslut som gjorts på senare tid har lett till det rakt motsatta, säger Halttunen.

Lagstridigt

Enligt Kari Kunnas, enhetschef för alkoholförvaltingens styrning vid tillsynsverket Valvira, strider konceptet mot alkohollagen.

– Man får högst inkludera en dryck i inträdespriset enligt bestämmelserna om marknadsföring av alkohol, säger Kunnas.

Enligt Kunnas måste man också kunna ge ett kvitto för varje alkoholdryck som säljs.

– Alla i krogbranschen vet att ett det strider mot lagen att servera alkohol på det här sättet, säger Kunnas.

Enligt Ake Halttunen handlar Kari Kunnas kommentarer om andra frågor än de som är aktuella för Open Bar & Lounge. De har bett Valvira reda ut hur baren ska kunna fungera på laglig väg.

– Vi är antagligen den enda baren som på förhand har tagit kontakt med Valvira för att försöka hitta en lösning och vi kommer att hitta ett sätt som följer lagen, säger Halttunen.

Valviras utredning är inte ännu klar.