Julian Assange håller tal från balkongen i Ecuadors ambassad i London i fjol. Foto: EPA/Kerim Okten.

Assange satsar på att bli senator

Wikileaks grundare Julian Assange hoppas på att bli invald i den australiska senaten i höstens val och på att kunna fungera som oberoende granskare av regeringens politik.

Julian Assange ser inte senatuppdraget som påtagligt annorlunda än det han är känd för: att inhämta och offentliggöra hemlig information.

– Människor som specialiserar sig på att avslöja lögner och avslöja hemliga uppgörelser. Det är exakt vad vi behöver i senaten, säger han på ett valforum på internet från sin exil på Ecuadors ambassad i London.

Assange har befunnit sig i exil på Ecuadors ambassad i London under drygt ett år, på flykt undan svenskt rättsväsen. Han fruktade att Sverige skulle lämna ut honom till USA och att han där skulle straffas för de enorma läckorna om krigföringen i Irak och Afghanistan.

Sexanklagelserna i Sverige tänker han inte beröra i sin valkampanj, för att "australiska män inte talar illa om sina kärlekspartner".

Assange är en av sju kandidater som ställer upp för Wikileaks-partiet och vill driva bland annat skatte-, flykting- och klimatpolitik.

Inte politikertypen

Julian Assange ser sig inte som en typisk politiker men tror att han kan locka väljare.

– Som individ har jag inte bara varit aktivist... Jag förstår hur det är att vara far, att starta småföretag, att ha problem av många skilda slag, säger han.

Assange anser att det vore en "fullständig katastrof" om antingen Labor-partiet eller koalitionen mellan liberaler och konservativa skulle få majoritet i senaten och ser sitt parti som en försäkring mot en sådan valutgång.

Han ifrågasätter om underrättelseorganen och militären verkligen tjänar landet och anser att förbindelserna med USA och andra länder är viktiga men måste bygga på respekt och värdighet.