FOTO: Jannica Luoto. Katja och Riia ska börja i nian. De tror att intresset att supa inte är lika stort bland personer i deras ålder som det varit.

Polisen övervakar veckoslutets fester

Polisen förutspår att veckoslutet före skolstarten blir livligt. Hårda tag mot minderåriga som dricker alkohol verkar ändå ha haft en avskräckande effekt.

Sommarlovets sista dagar närmar sig och ungdomar får chansen att se sina skolkamrater igen efter semestern. Katja och Riia planerar att ta det lugnt veckoslutet innan de börjar i nian.

– Vi är inte så intresserade av festande och supande, säger Riia, som planerar att besöka Borgbacken med sina släktingar under veckoslutet.

Katja ska tillbringa veckoslutet med sin pojkvän och hans familj.

– Vår klass är ganska snäll jämfört med dem som gick på klassen över oss, säger Katja.

Det största problemet med festdagar är berusade ungdomar. Polisen har blivit aktivare och ingriper genast om de misstänker att minderåriga dricker alkohol. Dryckerna hälls ut, polisen ringer både föräldrarna och barnskyddsmyndigheterna och ungdomarna får böta tjugo euro.

Dagar då det är mycket fest, som Valborgsmässoafton eller skolavslutningen, lönar det sig inte för minderåriga att dricka alkohol utomhus, enligt Katja och Riia.

– Alla vet att det finns poliser överallt och att de ringer föräldrarna. I stället festar man hemma hos folk eller på något mera avlägset ställe, säger Katja.

Polisen håller ett öga på festande ungdomar veckosluten före och efter skolstarten eftersom de förväntas bli vilda. Hur mycket jobb polisen har beror ändå i hög grad på vädret då flera söker sig utomhus om vädret är fint.

– Man kan konstatera att regnet är den bästa polisen, säger överkommissarie Juha Hakola vid Helsingfors polis.

Hakola uppskattar att det kommer att vara ungefär lika mycket festande under veckoslutet som på skolavslutningen, bortsett från att nyblivna studenter inte är ute och firar. Hakola betonar föräldrarnas ansvar för att få bukt med ungas alkoholvanor.

– Det är klart att också de unga måste ta ansvar, men föräldrarna ansvarar i sista hand för de minderåriga, säger Hakola.