Foto: Katarina Sundelin

Kvinnor uppmanas att inte raka sig

Genom att uppmana kvinnor att låta håret under armarna växa vill kampanjen Armpits for August sprida kunskap om hormonrubbningen PCOS. Ett av symtomen är ökad kroppsbehåring.

Under november har man sedan några år tillbaka kunna se allt fler mustaschprydda herrar i stadsbilden. Genom att låta mustaschen växa i en månad visar de sitt stöd för kampanjen Movember med syftet att samla in pengar och öka medvetenheten om mäns hälsa och prostatacancer.

Nu har också kvinnorna fått en egen motsvarande kampanj – Armpits for August, (ungefär armhålor för augusti) som uppmärksammar den hormonella rubbningen PCOS eller Polycystiskt ovariesyndrom. Kampanjen som startade i Storbritannien i fjol uppmanar dem som vill visa sitt stöd för PCOS-drabbade att låta bli att raka sig under armarna under hela augusti.

– Ett vanligt symtom är hirsutism (överdriven kroppsbehåring). Genom att låta håret växa vill vi arbeta för att man ska sluta skämmas och i stället känna sig stolt över sin kropp och dess hår, skriver rörelsen på sin webbplats.

Kampanjen samlar även in donationer till stödorganisationen Verity som hjälper personer med PCOS. Någon motsvarande stödorganisation finns inte i Finland, skriver Nyt.fi.

Polycystiskt ovariesyndrom drabbar mellan fem och tio procent av alla kvinnor i fertil ålder och är därmed den vanligaste hormonrubbningen bland kvinnor. Symtomen är bland annat oregelbunden eller utebliven mens och infertilitet. Över hälften av PCOS-patienterna är överviktiga och dessutom drabbas de ofta av akne och kroppsbehåring till exempel i ansiktet och på bröstet.

Orsaken till syndromet är okänt, men både omgivningen och generna tycks inverka, enligt Duodecim.

Läs mer om kampanjen på armpits4august.org.