Foto: Tor Wennström. Svenska litteratursällskapet finns bland annat på Riddaregatan 5 i Helsingfors.

Professor: Fastighetsaffärerna olagliga

När Svenska litteratursällskapet säljer fastigheter saknar både medlemmar och styrelse inflytande. Finansrådet bestämmer. Detta strider mot både lag och stadgar, säger professor Heikki Halila.

På årsmötet den 7 april 2011 beslöt Svenska litteratursällskapet (SLS) att bevilja finansrådet fullmakt att bestämma om försäljning av fastigheter och fastighetsandelar "på av finansrådet för gott funna villkor".

Professor Heikki Halila anser att in blanco-fullmakten strider mot både sällskapets egna stadgar och föreningslagen.

– Beslut om överlåtelse av fastighet kan, enligt föreningslagen, fattas bara av ett medlemsmöte, fullmäktige eller styrelse, beroende på vad som står i stadgarna.

– Jag har läst Litteratursällskapets stadgar och inte någonstans funnit att styrelsen har rätt att besluta om överlåtelse av egendom. Eftersom SLS saknar fullmäktige är den möjligheten utesluten. Därmed är det bara ett medlemsmöte som kan fatta beslut.

Litteratursällskapets vd Dag Wallgren säger att fullmakten har aktualiserats i mycket liten utsträckning under två år.

– Vi har gjort en enda tomtförsäljning där fullmakten utnyttjats. Man ska minnas att Litteratursällskapets organisation är uppbyggd så att styrelsens uppdrag delas mellan styrelse och finansråd så att det senare har ansvar för ekonomiska frågor.

– Finansrådet är jämnstarkt med styrelsen och inte att betrakta som ett finansutskott, som man kan ha i andra föreningar. Vår modell med ett delat styrelseansvar skulle kanske inte godkännas i dag, men vi tycker att den har fungerat väl.

Litteratursällskapet äger värdefulla fastigheter som Strömma gård, Stor-Sarvlax gård m.m. Kan finansrådets fem medlemmar sälja också dem förbi medlemmar och styrelse?
– Årsmötet har visserligen gett finansrådet fullmakt, men donatorernas villkor måste alla beakta, också medlemmar, styrelse och finansråd.

SLS finansråd
  • Magnus Bargum, ordförande
  • Jannica Fagerholm
  • Ole Johansson
  • Olof Olsson
  • Cristoffer Taxell

Bara en styrelse
Heikki Halila skakar på huvudet åt Dag Wallgrens argumentation.

– En förening kan ha bara en styrelse, inte två eller tre. Lagen är entydig på den punkten. Finansrådet är därmed att betrakta som ett utskott.

– Den här frågan är dessutom irrelevant eftersom inte heller Litteratursällskapets styrelse får besluta om överlåtelse av fast egendom. Stadgarna ger inte styrelsen den möjligheten. Alla sådana beslut måste godkännas av ett medlemsmöte.

När Hbl ringer Dag Wallgren på nytt påpekar han att förslaget till fullmakt ingick i årsmöteskallelsen i april 2011.

– Och årsmötet godkände den enhälligt. Maktfördelningen mellan finansråd och styrelse ingår dessutom i stadgarna som myndigheterna godkänt.

Köpte hus
Finansrådets ordförande Magnus Bargum understryker att då man sålt fastigheter med stöd av fullmakten har affärerna registrerats av myndigheterna som inte haft något att invända.

– Någon borde väl ha reagerat om affärerna var olagliga?

Har ni gjort stora affärer?
– Ja, vi köpte skogsindustrins hus på Snellmansgatan. Och då behandlades frågan också av styrelsen.

– Fullmakten kom till för att Litteratursällskapet äger massor av lägenheter, främst små. Att ta upp alla affärer på medlemsmöten är opraktiskt. Fullmakten gör att medlemmarna kan koncentrera sig på större saker.

Advokat Kate von Konow har fungerat som Litteratursällskapets juridiska rådgivare. Hon gör en annan tolkning av stadgarna än Heikki Halila.

– Ett föreningsmöte kan visst befullmäktiga ett organ att genomföra försäljningen av en fastighet.

Ja, om det handlar om en konkret fastighet, men nu fick finansrådet en in blanco-fullmakt?
– Alla affärer har godkänts av lagfartsmyndigheterna utan invändningar. Man kan ofta göra olika juridiska tolkningar, men myndigheterna har i det här fallet gjort samma tolkning som SLS, att det är helt i sin ordning att befullmäktiga finansrådet, säger Kate von Konow.