Polisskottet har ansetts vara den utlösande faktorn bakom kravallerna i Stockholm tidigare i år. Foto: EPA/Fredrik Sandberg.

Utredningen om Husbyskott läggs ner

Åklagaren lägger ner utredningen mot den polis som sköt ihjäl en 69-årig man vid ett ingripande i Husby i våras. Händelsen pekades flera gånger ut som den utlösande faktorn bakom kravallerna i Stockholm tidigare i år.

Den 69-årige mannen befann sig i sin lägenhet tillsammans med sin fru. Polisen uppfattade honom som hotfull sedan de sett honom vifta med en kniv.

Av åklagarens beslut framgår att polisen uppfattade det som att hustrun till mannen var utsatt för fara i makarnas lägenhet. Flera försök att få kontakt med paret misslyckades. Det enda poliserna hörde var en mansröst som uppfattades som aggressiv.

Då polisen vägrade ge ifrån sig kniven och fortfarande upplevdes av polisen som hotfull när de kom in i huset avfyrade en polis ett skott mot mannens huvud.
Åklagare Eva Finnés slutsats är att det dödande skottet avlossats i nödvärn.

"Omständigheterna har varit sådana att det inte varit uppenbart oförsvarligt av polismannen att avlossa skottet", skriver hon i sitt beslut.

Bakgrund
Oroligheterna i Stockholm
  • På kvällen den 19 maj sattes bilar i brand i Husby och stenar kastades mot polis och räddningstjänst. Orsaken till våldsamheterna uppgavs vara polisens dödsskjutning av en 69-årig Husbybo den 13 maj.
  • Upploppen spred sig till andra delar av Stockholms län med stenkastning, skadegörelse och brandattentat.
  • Läget lugnade så småningom gradvis ner sig men polisen beräknar att utredningsarbetet kommer att pågå fram till hösten.

Upprinnelsen till allt var att mannen blivit anmäld för att ha knivhotat en person utanför huset.