Den här bilden skickades till parlamentsledamoten Stella Creasy i lördags. Polisen undersöker saken och Twitter har blockerat avsändaren. Foto: Skärmdump från Twitter

Jane Austen satte i gång näthat

Det började med en feministkampanj för att få Jane Austens bild på en av de nya brittiska pundsedlarna. Jaet till Austen i slutet av juli blev startskottet för en motkampanj av hot om bomber, mord och våldtäkter.

I våras publicerade den brittiska centralbanken Bank of England sina planer för de förnyade sedlarna. Winston Churchill skulle ta plats i stället för den enda kvinnan, socialreformatorn Elizabeth Fry. Det fick forskaren och aktivisten Caroline Criado-Perez att reagera och hon startade en kampanj för att en kvinna – som författaren Jane Austen, suffragetten Emmeline Pankhurst eller krigardrottningen Boadicea – skulle få plats.

Efter att bankens chef byttes ut i somras fick hon gehör och den 24 juli fattades beslutet att Jane Austen skulle avbildas på tiopundssedeln.

Det kunde ha varit slutet på berättelsen, men blev i stället startskottet för en obehaglig kampanj på Twitter där först Criado-Perez och sedan en mängd andra kvinnor hotats med mord, bomber och våldtäkt, förutom att de mottagit mängder av hatpost.

Två har gripits

Criado-Perez har en feministblogg och är en ivrig twittrare. I intervjuer har hon sagt att hon är van vid att få osakliga och hatiska tillmälen kastade efter sig på internet, men floden av hundratals hot efter Austen-beslutet har chockat henne. Som värst fick hon ett hot i minuten. Hon har lämnat sitt hem för säkerhets skull.

Men både hon och många av de andra som mottagit hot har vägrat låta sig skrämmas till tystnad. I en intervju för The Guardian i helgen sade hon att hon inte vill låta hatarna känna att de nått henne.

– Det är viktigt att minnas att det finns så många fler av oss än av dem. Det kan kännas som att det finns för många av dem: mata inte "trollen", ignorera dem, det finns inget du kan göra. Åt helvete med det. Jag vill inte leva i en sådan värld, sade hon i intervjun men medgav att hoten skrämmer henne.

Minst åtta personer har anmält hot till polisen och två män har gripits.

Hatkampanjen fortsatte i helgen med bombhot mot historikern Mary Beard, journalisterna India Knight och Laurie Penny och med ett mordhot mot parlamentsledamoten Stella Creasy, alla kvinnor som har reagerat på hoten och försvarat Criado-Perez.

Näthatet har nu blivit ett stort samtalsämne i Storbritannien och i tv, radio och tidningar debatteras hur hatet blir så våldsamt på internet och varför kvinnor drabbas särskilt hårt, samma debatt som fördes i Finland i våras efter hoten mot kvinnliga politiker och journalister.

Mikrobloggen Twitter har fått hård kritik för att ha reagerat alltför långsamt och haft för komplicerade rutiner för att anmäla hotfulla användare. I lördags tvingades företaget krypa till korset och be om ursäkt för hoten och lova införa en knapp som ska göra det lättare att anmäla hot.

"Hoten de har drabbats av är inte på något sätt acceptabla. De är inte acceptabla i den verkliga världen och de är inte acceptabla på Twitter.", twittrade Twitters brittiska chef Tony Wang i lördags.

Källor: AP, The Guardian, The Telegraph, New York Times, Twitter, Washington Post