Stadsdirektör Jussi Pajunen. Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä.

Guggenheim vill ge nytt förslag

I september ska Guggenheimstiftelsen presentera ett nytt museiförslag till Helsingfors. Guggenheimledningen träffade Helsingfors stadsdirektör i dag.

Guggenheimstiftelsens ordförande Richard Armstrong och vice ordförande Ari Wiseman gästar för tillfället Finland. Duon träffar tre partiordförande och Helsingfors tjänstemannaledning för att diskutera ett nytt museiförslag.

Målet med besöket är att ledarduon i september kan presentera ett välformulerat och konkret förslag. Men först vill Guggenheimstiftelsen höra beslutsfattarnas åsikt i frågan.

Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen säger att stämningen mellan parterna var familjär under mötet på tosdagen. Under de senaste tre åren har de ett flertal gånger diskuterat ett möjligt Guggenheimmuseum.

– Det är med stort intresse som vi följer med vad Guggenheimstiftelsen föreslår. Enligt mig är det mycket värdefullt för Helsingfors stad att en internationellt betydelsefull konstaktör ser staden som en möjlig plats för ett museum. Jag uppskattar det verkligen.

Pajunen kan ändå inte säga något konkret som diskuterades på mötet. Detaljer kring ett nytt Guggenheimförslag diskuterades inte på mötet. Finansieringen togs inte heller upp.

– I det här skedet finns det ingen orsak att ens börja spekulera i hur ett beslut skulle se ut i dag. Det går att ta ställning till det här först när vi sett vad stiftelsen föreslår, säger Pajunen.

Makten står nu i Guggenheimstiftelsens händer. De bestämmer tidpunkten för ett förslag och detaljerna kring det. Diskussionsrundan som de nu gör är till för att hjälpa i beredningen, inte för att sälja in ett förslag.

Stiftelsen vill ändå inte bekräfta eller dementera uppgifterna kring Finlandsbesöket. De kan ge ett uttalande först när ledningen träffat alla parter.

Ledarduon träffade under måndagen SFP:s ordförande Carl Haglund och på onsdagen fortsätter de sin diskussionsrunda med De grönas ordförande Ville Niinistö och Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki.

Helsingfors stadsstyrelse röstade nej i den första Guggenheimomgången i maj 2012. Rösterna föll åtta mot sju.