Erzsebet Csorba (mitten), mor och mormoder till två av offren, sitter bland andra familjemedlemmar till offren i rättegången i Budapest. Foto: EPA/Zsolt Szigetvary.

Livstid för mord på romer i Ungern

Fyra män dömdes på tisdagen till livstids fängelse i Ungern för mord på sex romer. Landet tampas med utbredd rasism mot minoriteten och den färska rättegången har väckt debatt om romernas situation.

Våldsvågen väckte stor uppmärksamhet i Ungern och omvärlden. Sex romer dödades och flera skadades i attacker utförda av männen mellan 2008 och 2009.

Morden orsakade stor skräck bland romerna i landet men offrens anhöriga uppger att polisen till en början var mycket motvillig att reda ut det skedda. Polisen ska också ha vägrat att se den rasism som ligger bakom brotten.

Domaren uppger att de ungerska männen som utförde attackerna var ute efter att "hämnas för de brott som romer utfört". Attackerna utfördes med hjälp av skjutvapen, granater och bensinbomber i olika mindre byar i nordöstra och centrala Ungern. I ett av de brutalaste dåden sköt männen ihjäl en pappa och hans femårige son när de flydde från sitt hus som gruppen satt eld på. I ett annat fall sköts en kvinna till döds när hon sov.

Bakgrund
Romernas problem förnekas
  • 5–8 procent av alla invånare i Ungern är romer.
  • Förutom rasism tampas romerna med fattigdom, analfabetism och hög arbetslöshet.
  • Deras ställning försämrades radikalt när kommunismen avskaffades i Ungern 1989.
  • Både regeringen och polisen i landet vägrar erkänna den rasism som ligger bakom brotten riktade mot romer, uppger ERRC, centret som övervakar romernas rättigheter.
  • Romerna diskrimineras också i utbildningen och i hälsovården. Romska barn flyttas ofta till specialskolor på felaktiga grunder. Barnen har exempelvis diagnostiserats som utvecklingsstörda.
  • Romerna utgör den största minoriteten i Europa.

Polisen bryr sig inte

Tre av männen fick livstid i fängelse utan möjlighet till villkorligt. Den fjärde kom undan med 13 år i fängelse.

Erzsebet Csorba är mor till en av personerna som miste livet i attackerna. Hon är lättad nu när rättegången är över, men tror inte att den har någon effekt på romernas rättigheter i landet.

– Trakasserierna har inte slutat. Folk kommer till min gård och stirrar på mitt hus, säger hon till Reuters.

– Jag tror inte att vi kommer undan fattigdomen och rasismen, tillägger hon.

Rasism mot romer är vanligt i Ungern. Bland annat 2011 marscherade olika nationalistiska grupper i byar bebodda av romer och hotade invånarna med vapen och hundar. De följde också efter romer som lämnade sina hem. Förföljelsen rapporteras av ERRC, ett center som granskar romernas rättigheter i Europa. Organisationens rapport visar att polisen aldrig lade sig i det som pågick.

Skräckfyllda månader

Mordvågen började i juli 2008 och pågick under 14 månader, och höll då Ungerns romska befolkning i skräck.

– Det var en oerhörd rädsla — en känsla av osäkerhet — bland romer under den här tiden. Vissa som bodde i de här byarna flydde landet, säger Dezideriu Gergely, advokat och chef för Budapestbaserade European roma rights center, ERRC, till TT.

Organisationen har dokumenterat 60 fall av hatbrott mot romer mellan 2008 och 2012. I samtliga fall har ERRC kritiserat de ungerska myndigheterna: för att ingen dömts, för att straffet blev mildare än brukligt eller för att domen inte vägt in ett rasistiskt motiv.

Gergely säger att "det rådde en stämning av straffrihet" under tiden då morden skedde, och att tisdagens livstidsdomar därför är väldigt viktiga.

Hårdnande ton

Anti-romska utfall — både från politiskt håll och i samhället — har blivit vanligare de senaste fyra åren. Det gäller inte bara i Ungern utan också Slovakien, Serbien, Bulgarien och Tjeckien, säger Gergely.

Inte ens politiker i Ungern är rädda för att öppet vara rasistiska mot romerna. Romerna jämfördes i början av året i en debattartikel skriven av en högerpolitiker med djur och politikern krävde att "deras existens förbjuds".

Szilvia Varro arbetar för romernas utökade rättigheter och tror att romfrågan kommer att återaktualiseras i parlamentsvalet nästa år. Varro var också med och ordnade begravningarna för de romer som mördades 2008–2009. Begravningarna besöktes av många kändisar och man hoppades på en ändrad åsikt bland allmänheten. Så gick det ändå inte.

– Vi lyckades inte göra begravningarna till en del av vår gemensamma historia. Ungern är mycket splittrat i frågan: det finns våra döda och deras döda. Den klyftan är svår att komma över.

I parlamentsvalet 2010 blev högerextrema Jobbik Ungerns tredje största parti. Nästa år är det åter parlamentsval.