Liisa Tahvanainen med dottern Iida använder spårvagn när de har ärende till Salutorget, men de håller inte reda på om det är B eller T som gäller från Järnvägstorget. – Kanske det blir klarare med de nya namnen på linjerna, funderar Liisa Tahvanainen. Foto: Richard Nordgren

Stadsborna föredrar skilda linjer

På måndag försvinner ett legendariskt inslag ur gatubilden i Helsingfors. Spårvagnarna 3T och 3B blir 2 och 3.

Helsingforsborna är ganska överens – det är svårt att hålla reda på spårvagn 3 och speciellt om det är B som i Berghäll eller T som i Tölö som går kortaste rutten till Salutorget. Att den ringlar runt som en åtta gör inte saken lättare.

På måndag blir det en förändring som ska hjälpa både huvudstadsbor och turister att välja spårvagn. Helsingfors stads trafik, HST, slopar helt bokstäverna, som alltså syftar på de svenskspråkiga namnen för stadsdelarna Tölö och Berghäll och ersätter dem med linje 2 och 3.

– Det har varit ett väldigt rörigt system. Jag kommer aldrig ihåg vilken väg treorna kör, säger Hilkka Liimatta från Åggelby, som står och väntar på spårvagn 6 utanför järnvägsstationen.

Hennes barnbarn Jesse Järvi, som är sommarhelsingforsare och under vinterhalvåret bor i Spanien, är inte av helt samma åsikt.

– Varför ska de ändra på namnet? Det har ju alltid funnits 3T och 3B i Helsingfors, tycker Jesse.

Det har varit en del förändringar och missförstånd kring treans spårvagn under de senaste åren. Det uppstod nästan kaos när T och B började köra olika rutter och man plötsligt kunde välja 3B åt båda hållen vid Järnvägstorget.Enligt linjeplaneringsgruppens ledare Arttu Kuukankorpi är stadsborna för ett namnbyte på linje 3. I den kartläggning som HST gjorde våren 2012 var två tredjedelar av de tillfrågade positiva till att byta bort bokstäverna T och B.

– En majoritet upplever att linjerna är oklara, folk minns inte vilken bokstav som kör vart, säger Kuukankorpi.

Oklart men historiskt

De som var emot ett namnbyte hänvisar till tradition och historia.

– Motståndarna tycker att T och B är en del av Helsingfors image, att man inte kan gå och ändra på en 60-årig tradition, berättar Kuukankorpi om kartläggningens resultat.

Några större ceremonier kring namnbytet blir det inte, linje 2 och 3 kör i gång den 12 augusti när HST annars också övergår till höstens tidtabeller. Trean fortsätter ännu under hela september sin undantagsrutt i Berghäll på grund av byggarbeten vid Hagnäs torg och återkommer till Porthansgatan och Karlsgatan den 1 oktober.

Artikeln har uppdaterats.