Finansminister Jutta Urpilainen ledde budgetförhandlingarna på Königtstedt. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto.

Regeringen planerar strukturreformer

Det ekonomiska läget är svårare än vi hittills trott, därför är det nödvändigt att genomföra strukturella reformer snabbare än planerat. Det är kontentan av finansminister Jutta Urpilainens (SDP) budskap då Finansministeriet inledde sin budgetmangling i dag.

Det var en brunbränd och till synes utvilad finansminister som tog sig an höstens breda ekonomiska arbetsfält på statsrådets representationsvilla Köningstedt i Vanda i dag. Urpilainen menar att sommaren visat hur allvarligt det ekonomiska världsläget är, även om ingenting i sak ändrat sedan Finansministeriet i juni publicerade sin ekonomiska prognos.

Urpilainen sällade sig till dem som påtalar att stimulansåtgärder, hur väl riktade de än är, inte är tillräckligt i dagens läge. Inom ramen för höstens tilläggsbudget finns några hundra miljoner att röra sig med och de kan användas till åtgärder som främjar sysselsättningen på kort sikt, så som renoveringar och reparationsbyggande.

Men det viktiga nu är att vi ser över våra strukturer så att vi kan förbättra både sysselsättning och produktivitet på längre sikt, säger Urpilainen.

Vilket slag av strukturella åtgärder Urpilainen har i tanke avslöjade hon inte. Men finansministern har tillsatt en tjänstemannagrupp som ska se över behoven och komma fram med förslag redan då regeringen i slutet av augusti sammanträder till gemensamma budgetförhandlingar. Vissa förändringar behöver träda i kraft redan från början av nästa år, är budskapet.

Reformer fortsätter

Bland de reformer som diskuterats och som Urpilainen också nämner är en förlängning av arbetskarriärerna, både så att de börjar tidigare och slutar senare. Men något konkret vill finansministern inte avslöja.

Däremot påpekar hon att social- och hälsovårdsreformen samt kommunreformen redan kommit i gång och att de ska fortskrida planenligt.

Om nästa års budget säger Urpilainen bara att den följer de riktlinjer som drogs upp vid rambeslutet i våras. Några nya sparåtgärder är inte inplanerade.

Däremot finns det beredskap från regeringens sida att komma emot arbetsmarknadsparterna om de lyckas med sin löneuppgörelse i höst.

En central och måttlig lönelösning är viktig, säger Urpilainen.

Hon uppger också att en del av de strukturella åtgärder som nu övervägs kräver ett tre-partssamarbete, det vill säga att arbetsgivare, arbetstagare och regering är överens.

Dåliga siffror

Urpilainen tog också ställning till de låga stödsiffror Yle:s senaste gallupp gav partiet hon är ordförande för, SDP.

Visst, 15,6 är en dålig siffra, det är klart. Men det hindrar inte att jag kommer att fortsätta att jobba hårt för att få Finland och Finlands ekonomi på fötter, säger SDP:s ordförande.

Finlands skuldsättning kommer att fortsätta att öka nästa år och enligt Urpilainen finns det en risk för att den offentliga skulden 2015 når EU:s smärtgräns på 60 procent.

Mötet på Köningstedt var det första där Finansministeriets budgetförslag för nästa år behandlades. Ministeriets förslag blir offentligt på torsdagen och regeringens budgetmangling är i slutet av augusti. Till riksdagen kommer budgetluntan i mitten av september.