FOTO: LEHTIKUVA / MARJA SEPPÄNEN-HELIN/ rj

NRF-trupp övar i Korpo

Skjutövningen med granatkastare avbröts nästan sextio gånger på grund av alla fritidsbåtar som rör sig söder om Gyltö i Korpo.

En internationell kustjägartrupp har repetitionsövning på Gyltö i Korpo. Kring trehundra personer, nästan tjugo fartyg och fyrtio övriga fordon deltar i övningen.

– Övningen har gått väldigt bra hittills, säger övningsledaren, kommendör Sami Nurmi.

Enligt Nurmi har informerandet om övningen lyckats. Man var på förhand väl medveten om att övningen infaller mitt i semestersäsongen.

– Under lördagen fick jag två samtal av missnöjda personer. Då använde vi nästan tjugo båtar för att transportera trupperna, vissa rätt så stora som förorsakar stora vågor, säger Nurmi.

Skjutningarna avbröts också nästan sextio gånger på grund av fritidsbåtar då det sköts skarp ammunition med granatkastare på södra Gyltö.

– Det är sista veckan innan skolorna börjar och Gyltö är ett sådant ställe där det rör sig väldigt mycket sommargäster, säger Nurmi.

Det är den internationella kustjägartruppens första repetitionsövning. Truppen kommer att vara i beredskap hela 2015 som en del av Natos snabbinsatsstyrkor NATO Response Force, NRF.

Kustjägartruppen består i huvudsak av reservister. Av dem har flera gått Nylands brigads internationella kustjägarutbildning.