Foto: Lehtikuva/Benjamin Suomela.

Snart får villaägaren sköta brandinspektionen själv

Finland är på väg att införa ett system med egenkontroll som gör att myndigheternas övervakning minskar. Det betyder att villaägarna i framtiden får sköta brandinspektionen själv.

– Systemet används redan nu eller är på väg att tas i bruk i över hälften av räddningsverken i Finland. Jag tippar att egenkontroll införs i hela landet inom några år, säger överinspektör Jarkko Häyrinen på Inrikesministeriets räddningsavdelning.

Egenkontrollen innebär att räddningsverket skickar en blankett och direktiv till villaägare eller ägare till en fritidsbostad och de får sedan själva kontrollera brandsäkerheten. Den ifyllda blanketten ska sedan returneras till räddningsverket.

Om ägaren inte returnerar blanketten knackar myndigheterna på dörren och genomför en brandinspektion. Myndigheterna gör också stickprov i bostäder där blanketten har returnerats.

Men ansvaret för övervakningen flyttas inte över på invånarna.

– Ansvaret för övervakningen ligger fortfarande på räddningsmyndigheterna. Däremot ansvarar nog fastighetsägaren eller innehavaren för själva säkerheten, säger Häyrinen.

Bra hjälpmedel

Ändringen kan få många att tvivla på att allt fungerar som det ska. Kan vem som helst eller till exempel en äldre person upptäcka brister i brandsäkerheten? Om invånaren själv utför brandinspektionen finns detockså en risk för att fel som medför reparationskostnader hemlighålls.

– Också i det gamla systemet ligger ansvaret för att fel åtgärdas långt på ägaren. Myndigheterna har sällan möjlighet att på nytt kontrollera att de reparationer som inspektören har gett order om faktiskt har gjorts, säger Häyrinen.

Kim Nikula som leder Brandmannaförbundet (SPAL) varnar för att det finns en risk för att man tar ett steg för långt med det nya systemet.
– Jag är inte helt övertygad om att alla medborgare har den kunskap och förmåga som krävs för en grundinspektion av brandsäkerheten.

Säkerhetsexperten Jari Pouta på Räddningsbranschens centralorganisation tycker att egenkontrollen är ett bra hjälpmedel vid sidan av den traditionella brandinspektionen.

Pouta och Häyrinen påminner om att en brandinspektion bör göras vart tionde år. I småhus kan det bli många tiotals år mellan inspektionerna om den som bor i huset inte råkar vara hemma då inspektören kommer.

Tanken är att egenkontrollen ska göras var femte år.