Foto: Leif Weckström. – Högersinnade men inte högerextremister, säger Juha Sipiläinen om Samlingspartiets unga.

Samlingspartiets arga unga saknar Paavo Lipponen

Den obligatoriska skolsvenskan vill han ha bort men för Ville Sipiläinen är SFP favoriten som Samlingspartiets samarbetspartner i regeringen.

I barndomshemmet fanns inga politiska passioner, men Ville Sipiläinens intresse för samhällsfrågor vaknade redan i gymnasiet. Då började han jämföra de politiska partierna med varandra.

– Valet föll på Samlingspartiet för att man i det partiet betonar individens frihet och ansvar för sitt eget öde, berättar han.

I dag leder Sipiläinen Samlingspartiets ungdomsförbund och framhåller förbundets självständighet gent- emot moderpartiet.

På 1970-talet betydde självständigheten att man positionerade sig till vänster om moderpartiet och tävlade med andra politiska ungdomsförbund om vem som hade bättre relationer till det sovjetiska kommunistpartiet. Dagens unga samlingspartister placeras av många långt till höger.

– Visst är vi högersinnade, men man kan absolut inte räkna oss till extremhögern. Vi betonar starkt den ekonomiska politikens betydelse för framtiden och här är vi för en fri marknadsekonomi utan reglering och företagsstöd, säger Sipiläinen.

Han ser inte stora skillnader mellan ungdomsförbundets och moderpartiets syn på ekonomin, men när Samlingspartiet är statsministerparti i en bred koalitionsregering har de unga större frihet att föra fram den rena ideologin.

De dalande opinionssiffrorna beror enligt Sipiläinen på att statsministerpartiets goda avsikter inte uppfattas av väljarna. Man har inte lyckats berätta varför de stora strukturreformerna görs. I stället ses man som symbolen för otrevliga beslut som vilken regering som helst måste fatta när det går dåligt i statsekonomin.

– Vi klarade till exempel inte av att berätta varför vi ville ändra skatten på utdelning. Avsikten var ju att förbättra förutsättningarna för att investera, inte att rika skulle bli rikare.

Vilken regeringsbas skulle du helst se?
– Den ekonomiska politiken är viktigast, så jag skulle ta med SFP, som här står oss närmast. Regeringen måste också ha tillräckligt breda axlar och därför skulle SDP vara med – bara de fick fram en ny Paavo Lipponen.

Du vill ha bort Jutta Urpilainen?
– Javisst, får man föra fram ett önskemål om att hon på nästa partikongress får en utmanare som inte heter Erkki Tuomioja?

Du nämner varken Centern eller Sannfinländarna.
– Kommunfrågorna kommer att sysselsätta också nästa regering och då verkar ett samarbete med Centern ganska svårt. Fast Juha Sipiläs (C) ekonomiskpolitiska linje har jag inget emot. Sannfinländarna tror jag inte att vi får med även om vi skulle önska det.

Ditt förbund för en aktiv kampanj för att avskaffa den obligatoriska skolsvenskan, bland annat med hjälp av ett medborgarinitiativ. Varför är det här så viktigt för er?
– Det handlar absolut inte om antipatier mot vare sig finlandssvenskar eller svenskan. Vi anser helt enkelt att det är viktigt med mångsidiga språkkunskaper. När alla måste läsa svenska fördröjer det inlärningen av andra språk.

Moderpartiet och partiordförande Jyrki Katainen är av helt annan åsikt.
– Den här frågan delar Samlingspartiet. Jag misstänker att motståndet mot den obligatoriska skolsvenskan är större bland de unga än bland de lite äldre. Man förstår inte varför svenskan har en särställning.

Skulle bättre kunskaper i historia hjälpa här?
– I den här frågan spelar historien inte längre någon roll och vi är inte ute efter att ändra svenskans grundlags- enliga ställning och försämra servicen på svenska. Vi tror att det är bättre för svenskan om de som lär sig språket är motiverade.

Svensk Ungdoms ordförande Niklas Mannfolk säger i Hbl att Samlingspartiets unga styrs av en väldigt konservativ nationalistisk falang med nästan rasistiska undertoner.
– Det är en ofattbar anklagelse. Vi har inte gjort någonting som man ens med livlig fantasi kan kalla rasistiskt.