Foto: Colourbox

Larm via sms eller videosamtal

Nödcentralsverket utreder nya metoder för att slå larm. I framtiden kan det bli möjligt att kontakta larmcentralen med en app i en smarttelefon eller ett video- eller internetsamtal.

– Nödcentralsoperatören har ofta svårt att få reda på vad som har hänt. En videobild från platsen kan avslöja allt på några få sekunder, säger Marko Nieminen.

Lanserandet av de nya teknikerna drar ut på tiden på grund av att de måste vara absolut säkra. Därtill kan endast samtal som kommer via mobiltelefonnätet lokaliseras normalt.

År 2015 blir det möjligt att larma räddningsverket genom ett sms-meddelande till numret 112. Hörselskadade kan redan i dag sända sms, men numret är olika för varje larmcentral.

Enligt Nieminen är sms-larm i Europa över lag reserverat för grupper med specialbehov. I Finland har man ännu inte bestämt sig ifall sms-larmen ska öppnas för alla.

Nieminen säger att en diskussion via sms är långsammare än ett telefonsamtal i en nödsituation. Av den anledningen önskar nödcentralerna att larmen även i fortsättningen görs per telefon.