Foto: Lehtikuva/Aliisa Piirla

Goda kontakter med medierna en självklarhet för presidentens nya kommunkationschef

Katri Makkonen har aldrig besökt Presidentslottet. Hon inleder sitt jobb som presidentens kommunikationschef på måndag men kommer att få fortsätta vänta på sin första visit i slottet, som fortfarande renoveras.

Utnämningen av 37-åringen till president Sauli Niinistös kommunikationschef kom som en överraskning. Makkonen säger att hon sov på saken innan hon svarade ja på anbudet.

– Jag tänkte att det efter ett liv som journalist blir spännande att se hur saker på riktigt sköts. Det finns sådant man inte kan tacka nej till.

Den tidigare utrikeskorrespondenten tar ingen stress över de kommande resorna med presidentens följe. Hemma i Kronohagen i Helsingfors väntar maken och två hundar.

Makkonen kommer att sakna en sak i arbetet som tv-journalist.

– Jag älskar direktsändningar. Det här kanske blir en kontinuerlig direktsändning, ett jobb där det hela tiden händer något.

I Thailand under tsunamin

Makkonen är infödd Helsingforsbo som gått i det namnkunniga gymnasiet Helsingin normaalilyseo. Hon blev politices magister vid Helsingfors universitet. Huvudämnet var internationell politik.

Sin journalistkarriär inledde Makkonen på de engelskspråkiga nyheterna på Yle. Sommaren efter blev hon ombedd att arbeta i radionyheterna och därifrån avancerade hon till tv-nyheterna. För allmänheten blev Makkonen känd som Asienkorrespondent för Yle och som redaktör på A-studion.

Många minns Makkonens beslöjade ansikte när hon rapporterade från likhögarna i Khao Lak efter tsunamin 2004. Också den blivande chefen Niinistö var i Thailand samtidigt, men de träffades inte.

Presidentfrun intresserar många

Makkonen säger att hennes kommande arbetsuppgift framför allt är att upprätthålla goda kontakter med medierna. Hur mycket och vad som ska rapporteras direkt till medborgarna via de sociala medierna är än så länge oklart.

Också presidentgemålet Jenni Haukios medierelationer är en del av Makkonens arbetsbeskrivning, men ännu har de två inte talats vid.

– Jag känner många journalister, och många av dem har i samband med att de gratulerat mig bett om en specialintervju med Haukio. Intresset för henne är enormt.