Ftoo: Niklas Tallqvist. Timo Soinis Sannfinländare och Juha Sipiläs Centern har klarat sig bra i de senaste gallupundersökningarna.

Bottensiffror för Sdp

Socialdemokraternas siffror är rekordlåga, 15,6 procent i Taloustutkimus senaste mätning. Centern, som nästan dödförklarades efter valet, är nu det överlägset största partiet.

– När har SDP senast stått för en socialdemokratisk politik, frågar sig professor Göran Djupsund när han på Hbl:s begäran söker förklaringar till gallupsiffrorna.

– SDP:s väljare vill att samhället tar hand om dem, men partiet sysslar i stället med ”sote”, social- och hälsovårdsreform, och kommunreform. Soinis gäng låter däremot allt mera som SDP gjorde på 80-talet. De använder ett språk som tilltalar socialdemokraternas väljare.

– SDP har däremot blivit allt tjänstemannaaktigare.

Samma kritiska tongångar hörs också inom det krisdrabbade partiet. Socialdemokraternas vice ordförande Eero Vainio medgav i morgon-tv i går att partiet inte har uppträtt tillräckligt socialdemokratiskt och att det finns en klyfta mellan socialdemokraternas värderingar och deras politik.

Taloustutkimus forskningschef Jari Pajunen förklarade, i samband med att mätningens resultat presenterades, SDP:s låga siffror med att partiet upplevs som Samlingspartiets hjälpparti och att den lilla människan har glömts bort i partiets politik.

Djupsund ser inte SDP:s siffror som speciellt överraskande, samma trend gäller i bland annat Sverige. Intressantare är Samlingspartiets sits. Partiet har mer eller mind­re fastnat kring 18 procent medan partiet efter valet siktade på att bli ett 25-procentsparti.

”Alltför käckt”

– Det är säkert ett mysterium för Samlingspartiet att det gått så här. Käckheten och den ytliga positiviteten har blivit ihålig. Vilka känslor väcker det väl när man först får höra hur den ena anläggningen efter den andra läggs ner och i nästa ögonblick ser vi en flinande Jyrki Katainen berätta att regeringen minsann håller i tyglarna?

– Kontrasten mellan käckheten och verkligheten är för stor.

Centerns framgångar är, enligt Djupsund, det mest iögonenfallande och paradoxala. I Sverige tvinar centern bort medan det gamla bondepartiet hos oss nu är störst av alla.

– Strax efter valet visade partiet bottendåliga siffror, i något läge var man nere kring 14 procent och man sade att ”nu dör dom”. Jag skulle nog förklara det med ordförande Juha Sipiläs stora personliga popularitet.

”Urpilainen har vuxit”

Djupsund tror inte att socialdemokraterna ska räkna med att det finns någon messias i likhet med Centerns Sipilä som kan rädda dem.

– Det hjälper inte att byta ut Jutta Urpilainen. Dessutom har hon vuxit till sig mycket mera än man hade väntat sig. Inte har de någon annan som kan fixa till det.

Djupsund undrar däremot om det kanske varit klokt av Urpilainen att ha bytt ministerpost i samband med ministerrotationen i partiet.

– Traditionellt har ju finansministrar som kommit med dåliga besked blivit väldigt populära, sägare Djupsund och påminner om Mauno Koivisto och Iiro Viinanen.

– Men Urpilainen är partiledare och hade kanske behövt en post som gett utrymme för ett mera positivt agerande. Finansministerpostens tyngd attraherade tydligen mera.