Foto: Laura Böök. De här husen byggdes 2012 i Fiskehamnen.

Bostäder finns, men hyrorna är höga

Det är nu lättare än på flera år att få tag i små bostäder i Helsingfors. Bostäderna har inte blivit fler men efterfrågan har minskat.

– I år har vi inte alls märkt av auktionskänslan, som vissa år präglar bostadsvisningarna, säger Timo Metsola som är styrelseordförande för Vuokraturva Ab.


År 2010 och 2011 var svåra år för hyresgäster. Efterfrågan på små bostäder var så stor att lägenheterna inte räckte till, trots att många skulle ha varit redo att betala också större summor i hyra. Nivån på hyrorna är fortfarande hög, men i år borde bostäderna ändå räcka till.

– Efterfrågan på små hyresbostäder har minskat. Jag tippar att det beror på att det i år är bara studerande som söker dem, inte längre de som jobbar. Just nu skapas det inte nya arbetstillfällen som skulle få folk att flytta, säger Metsola.

Metsola säger att de höga hyrorna i viss mån hänger ihop med att många husbolag höjt sina bolagsvederlag. Det är också stor skillnad på hyrorna i huvudstadsregionen. I centrum av Helsingfors kan en liten etta ha 1 000 euro i hyra medan en liknande bostad i Esbo ligger på 550–600 euro i månaden.

Lugnare rusning

Augusti brukar vara den värsta rusningstiden på hyresmarknaden, men Metsola förutspår att det blir mycket lugnare i år.

– I år har de studerande varit ute i god tid för att hitta bostäder, så det blir inte en lika kraftig rusning i slutet av sommaren som det brukar vara. Men det är nog hård kamp om de bästa lägenheterna. Många får nöja sig med sämre läge och bostad än de önskar.

En trend är att flyttandet överlag har minskat i år.

– Vanligtvis är det så att när bostadsförsäljningen går bra tystnar hyresmarknaden, men i år har båda parter lugnat ner sig. Folk är försiktigare med att byta bostad, och det kan bero på det ekonomiska läget. I stället för att flytta kanske man renoverar köket, säger Metsola.

– Det är få som köper sin första bostad nu. Köparna av små ettor är investerare, inte de som skulle köpa sig ett hem.

Treor och fyror billigare

Till skillnad från tidigare år kommer många bristfälliga lägenheter att förbli outhyrda i år. Med den minskade efterfrågan höjs också hyresgästernas krav. Det kan också vara svårt att få större lägenheter uthyrda.

– Hyresvärdarna borde inse att de måste sänka hyran för treor och fyror för att alls få dem uthyrda, säger Mia Koro-Kanerva som är verksamhetsledare för Finlands hyresvärdar rf.

– Det här kan vara tråkigt för hyresvärdarna, men det hör till hyresverksamheten att anpassa sig enligt efterfrågan.