Foto: Cata Portin. Helmeri Pirinen utför en så kallad tail whip på sin scooter.

Scooter-FM på onsdag

Tricksparkcykling har vuxit från ett webbforum för entusiaster till en populär sport med tiotusentals utövare. På onsdag ordnas finska mästerskap i sporten för första gången.

Finlands enda scooterproffs, Helmeri Pirinen, sitter och tejpar fast en reklam för Helsinki Scooter Jam på rampen i skejtparken i Hertonäs medan tre pojkar i nedre tonåren cirklar omkring i parken, två på sparkcykel och en på cykel. Killarna verkar känna igen scooterstjärnan och följer intresserat med då han visar några trick.

– Ett par år trodde jag att jag var den enda i världen som höll på med scootering tills jag hittade ett scooterforum på webben. Då var sporten helt ny och det fanns inga egentliga tricksparkcyklar, de sparkcyklar som fanns höll inte att hoppa omkring med, säger Pirinen.

Nya tricksparkcyklar slits också, men inte lika snabbt. Han visar upp scooterns undre sida som på ytan ser helt förstörd ut, men den verkar ändå robust.

– En sommar hade jag sönder säkert trettio sparkcyklar, innan de ordentliga tricksparkcyklarna kom.

Sporten är ännu i sin linda

Scootering har utvecklats under 2000-talet och Helmeri Pirinen har varit med redan från början. Han berättar att det diskuterades vilka trick som över huvud taget skulle vara möjliga att göra, eftersom sporten var så ny att tricken inte fanns listade ännu.

– Många scootertrick kommer ursprungligen från skejting och BMX, men så finns det nya trick som kan göras bara med scooter.

För kring fyra år sedan började scootering bli populärt i Finland, mycket tack vare Helmeri Pirinen. Han har i flera år marknadsfört sporten genom att organisera scooterevenemang och filma trickvideor.

– Det är svårt att uppskatta hur många som utövar scootering, men jag tror att det kan vara närmare femtiotusen i Finland. Sporten har blivit väldigt populär på ett par år och jag tror inte att vi ännu nått toppen.

Själv började Pirinen åka sparkcykel för tretton år sedan, då han fick en av sin gudfar.

– Mina vänner åkte skateboard och jag behövde någonting som jag kunde hoppa omkring med tillsammans med dem. Sedan har jag bara fortsatt åka.

Kamera hör till utrustningen

Helmeri Pirinen har bland annat grundat ett eget företag, Finscooter, som säljer märkessparkcyklar och sparkcykeldelar. Många tycker om att pussla ihop sin egen personliga scooter och alla delar kan bytas ut. Pirinen organiserar också flera olika scooterevenemang och han är den största drivkraften bakom Helsinki Scooter Jam. I samband med det ordnas bland annat FM i sporten för första gången.

– Jag kommer inte själv att kunna delta, eftersom jag organiserar evenemanget och ska fungera som konferencier.

Scootering är en väldigt individuell sport och det finns inga föreningar där man kan lära sig åka. Ibland är Helmeri Pirinen ändå med och organiserar kurser.

– Förra året höll vi till exempel en kurs i att filma videor och editera eftersom det är en viktig del av scootering.

Inte minst på professionell nivå är filmerna viktiga. Helmeri Pirinen lever på att åka omkring i världen och delta i tävlingar och filma trickvideor för sin sponsor. Han åker en sparkcykel som han fått av sin sponsor och också kläderna är noggrant uttänkta. På tävlingar måste alla ha sin sponsors skjorta. Att vara proffs innebär att man har en sponsor.

– För tillfället är jag den enda i Finland, men det finns potential för flera nya sponsorkontrakt inom ett par år.