Foto: AFP / Lehtikuva

Mugabes parti vann parlamentsvalet

President Robert Mugabes parti Zanu-PF vann parlamentsvalet i Zimbabwe, enligt valkommissionen.

Oppositionspartiet MDC överväger protester, men valobservatörer säger att valet var fritt.

Zanu-PF har vunnit minst två tredjedelar av mandaten i parlamentet, visade officiella siffror på fredagen. Det är tillräckligt många för att partiet ska kunna ändra landets författning. Zanu-PF har fått 142 av de omkring 180 mandat som kungjorts av valkommissionen. Totalt finns 210 mandat.

Oppositionspolitikern Morgan Tsvangirai ogiltigförklarade valet och kallade det "en jättestor fars". Kritik har framförts att röstlängden innehållit hundratusentals namn som tillhörde avlidna och att människor i MDC-dominerade delar av landet hindrats från att rösta.

MDC:s ledare diskuterade nästa drag — på bordet fanns både gatuprotester och att bestrida valutgången i domstol.

Inför oro för våldsamheter hade det afrikanska samarbetsorganet SADC uppmanat alla partier i Zimbabwe att acceptera valutgången. Enligt SADC och Afrikanska unionen — de två organisationer som tillåtits skicka valobservatörer — hade folk i stort sett kunnat rösta fritt utan våldsamheter. I samband med presidentvalet 2008, som också stod mellan Mugabe och Tsvangirai, dödades 200 människor i oroligheter.

Mugabes valseger har mötts av skepsis från EU och USA, som inte fått skicka egna observatörer och som har infört sanktioner mot Mugabe och hans inre krets.