Hyrorna för stora familjebostäder sjunker

I höst finns det gott om familjebostäder i förhållande till efterfrågan. Enligt hyresförmedlarfirman Vuokraturva kommer hyran för fyrarummare och större bostäder att sjunka flera procent i år.

Prisen på exklusiva lägenheter har rentav rasat. I nya hyresförhållanden kan hyrorna dala till hälften jämfört med läget för fem år sedan.

– Det är svårt att tro att det här är sant, säger Vuokraturvas styrelseordförande Timo Metsola.

Situationen med familjebostäderna är enligt Metsola sådan att man är tvungen att hyra ut bristfälliga lägenheter till studerande eller som gruppbostäder till folk som är färdiga att renovera.

Små ettor och tvåor i tillväxtcentrum är det fortfarande brist på och hyrorna stiger. Trots det är det också lättare att hitta en mindre lägenhet än under de senaste åren.

– Utbudet har inte ökat, utan efterfrågan har avtagit, säger Metsola.

I bakgrunden spökar den ekonomiska recessionen. Det uppstår inte arbetsplatser i huvudstadsregionen och i andra tillväxtcentrum i samma takt som förut. Tidigare tävlade studerande och arbetstagare om samma lägenheter, men nu snor inte arbetstagarna längre bostäderna framför näsan på studerandena.

Metsola säger att det varit ett speciellt år, eftersom efterfrågan på såväl ägar- som hyresbostäder har minskat. Vanligen sjunker suget efter hyresbostäder då efterfrågan på ägarbostäder stiger och vice versa.