Foto: AFP / Lehtikuva

Ordkrig i Zimbabwe efter val

I väntan på resultaten är ordkriget i full gång efter valet i Zimbabwe. Premiärminister Morgan Tsvangirai kallar valet "helt ogiltigt", och rösträkningen går uppenbarligen president Robert Mugabes väg.

De två männen har samregerat Zimbabwe sedan 2009, men var lika mycket maktrivaler som tidigare i valet i onsdags. Tsvangirai kallar Mugabe diktator, och talar om massivt valfusk.

- Detta är ett bluffval som inte speglar folkets vilja. Som vi ser det är valet helt ogiltigt, sade Tsvangirai på torsdagen på hans parti MDC:s partihögkvarter i Harare.

Att gå ut med röstsiffror innan valmyndigheten ZEC kungjort dem är förbjudet, men medan sammanställningen av resultaten fortsätter har Mugabes parti Zanu-PF redan inofficiellt utropat seger.

- Vi har tagit valet. Vi har begravt MDC, sade nyhetsbyrån Reuters källa inom Zanu-PF:s maktelit.

Andra mediekällor inom partiet underströk på torsdagen att detta gäller såväl parlaments- som presidentval.

Uppgifterna om valfusk handlar mest om att röstlängderna var felaktiga — hundratusentals väljare saknades, medan minst lika många falska namn ska ha funnits där.

De valobservatörer som regimen tillåtit — dels zimbabwier, dels från någorlunda vänligt sinnade afrikanska organisationer som AU och SADC — har än så länge bara kommit med preliminära utlåtanden.